JEZUŠ KRISTOŠ KAK JE HUDO! Na OPG-u Preložnjak slažu umake i namaze od ljutih papričica

| 3.9.2018. u 16:19h | Objavljeno u Aktualno

Kada je prije 10 -ak godina Saša Preložnjak (40) ostala bez posla, i kako joj posao na zemlji nije bio stran, nije dvoumila što će i kako dalje. Krenula je u uzgoj povrća od kojeg i danas radi zimnice. Međutim, ono po čemu se razlikuje od drugih i po čemu je među rijetkima u okolici, su ljute papričice od kojih radi razne umake, džemove ili namaze.

- Imali smo doma zemlju, pa je najjednostavnije bilo krenuti od onog što imaš. Kasnije mi se u poslu pridružio i suprug Christian (41) te baka Verica, tako da danas imamo OPG Preložnjak, a s uzgojem ljutih papričica se bavimo sad četvrtu godinu - objašnjava Saša Preložnjak iz Nedelišća, dodajući da je,zapravo, suprug donio prvu teglu ljutih papričica od kojih je ona napravila prvi umak.

Kako kažu, vrlo se brzo pokazalo da je mnogo isplativije raditi s čili papričicama jer ih je lakše i jednostavnije prodati i plasirati nego klasično povrće. Danas svoje ljute proizvode prodaju na raznim manifestacijama, preko interneta ili na kućnom pragu. Dodaju kako je u početku bilo teško natjerati ljude da uopće probaju nešto takvo, da se odvaže, a danas im na štand, dolaze svi, bilo stari ili mladi.

- Ne može se razabrati i reći da ljuto više vole muškarci. Dolaze nas tražiti umak sve dobne skupine, bilo muškarci ili žene pa čak i djeca. Prve godine smo ljude morali nagovarati da probaju dok danas dođu i pitaju imamo li nešto novo i ljuće - objašnjavaju sugovornici.

Osim standardnog povrća, odnosno, paprike, krastavaca, rajčice od koje prave zimnicu, uzgajaju i 15- ak vrsta papričica u četiri plastenika koji su podijeljeni po ljutini. Kod njih možete kupiti i svježe papričice u teglama kada je sezona, dok za preradu koriste sedam vrsta papričica.

- Od tih sedam, a to je zapravo naša skala ljutine, radimo razne umake, džemove, namaze, kvašeni čili, svježi čili, sušeni čili bilo kao lanac ili mlinček, čili cvjetaču, mješavinu cvjetače s ljutim papričicama ili krastavcima, a koja se može jesti kao zdrava grickalica umjesto čipsa. Malo pecka, ali je interesantno - objašnjava Saša.

Ljutina čili papričica ovisi od količine kapsaicina koja se nalazi u kori paprike i određuje se po Scovillovoj skali. Ljutina se mjeri po toj skali gdje je najblaža ljutost od 0 do 100 scovila, pa sve do ljutine od nevjerojatnih 15 i 16 milijuna scovila. Supružnici Preložnjak u svojoj ponudi imaju papričice manje ljutine kao što su Bishops crown (biskupova kruna) koja ima malo manje od tisuću skovila te najljuće Carolina Reaper papričice koje imaju dva do dva i pol milijuna scovila. Između toga je čitava lepeza srednje ljutih papričica.

Kakvi su im planovi i od kud ime "Kristoš" čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti