Jakopović u Berlinu: Ohrabruje nas stajalište njemačke ministrice poljoprivrede oko novog ZPP

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.1.2020. u 19:40h | Objavljeno u Aktualno

Delegacija Hrvatske poljoprivredne komore, predvođena predsjednikom Mladenom Jakopovićem, sudjelovala je u petak, 17. siječnja na službenom otvorenju jednog od najvećih sajmova poljoprivrede i hrane Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu koji traje do kraja idućeg tjedna. Sajam su otvorili hrvatski premijer Andrej Plenković te njemačka i hrvatska ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner i Marija Vučković.

- Partnerstvo na Zelenom tjednu velika je prilika da Hrvatska promovira najbolje proizvode i možda je ovo način da se označi početak velike izvozne ofenzive za domaći poljoprivredni i prehrambeni sektor, s obzirom na to da je ovo vjerojatno prvi put da smo išli s ovako velikom promocijom. Nastup na ovom sajmu događa se u trenutku kada je Hrvatska od 1. siječnja 2020. godine prvi puta preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije. Za Hrvatsku će to biti posebno izazovan zadatak s obzirom na složenost zajedničkih politika EU u području poljoprivrede i ribarstva te sukladno tome veliki broj radnih tijela na kojima se one razmatraju - izjavio je tijekom obilaska sajma predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Jakopović ističe kako je HPK tijekom održavanja sajma i kroz brojne bilateralne sastanke i forume poslala jasan stav hrvatskih poljoprivrednika kada je riječ o pogledu na pregovore oko nove Zajedničke poljoprivredne politike i tema koje muče poljoprivrednike diljem Europe.

- HPK pozdravlja poruke koju je hrvatski premijer Andrej Plenković poslao tijekom otvorenja sajma. Premijer Plenković je najavio kako će se hrvatsko predsjedništvo EU-a boriti za što bolju poziciju farmera u novom europskom proračunu. Rekao je kako se nada da će se ove godine, u kojoj Hrvatska i Njemačka predsjedaju EU-om, postići dogovor oko proračuna i obratiti pozornost na potrebe poljoprivrednika, a tijekom idućih šest mjeseci naglasak će se staviti i na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva - kazao je Jakopović.

Delegacija HPK obišla je hrvatski štand te se susrela i s brojnim kolegama iz drugih poljoprivrednih udruženja i komora iz EU, s kojima HPK zajednički kroz krovna poljoprivredna udruženja zauzima stavove oko otvorenih i spornih tema za poljoprivredu.

- Posebno smo ohrabreni jasnim i nedvosmislenim porukama njemačke ministrice poljoprivrede Julie Kloeckner, koja je poručila kako je važno zadržati europsku poljoprivredu koja je pod strašnim pritiskom - ističu u HPK.

Posebno je naglasila kako se građani EU sve više udaljavaju od poljoprivrede.

- Imamo više mobitela nego stanovnika, ogromni novci se troše na to, a kada je kupuje hrana onda se pazi na svaki euro. Moramo više voditi brigu o ruralnim sredinama i poljoprivredi koja je pred sve većim izazovima i pritiscima - poručila je njemačka ministrica.

Ovogodišnji sajam bilježi rekordan broj izlagača, njih 1.800 iz 72 zemlje. Na hrvatskom štandu se pod sloganom “Kultura agrikulture” sa svojim proizvodima predstavlja pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji svijetu nude okus Hrvatske – gastronomske delicije poput pršuta, kulena, meda, ulja, rakije, vina te brojnih drugih autohtonih zaštićenih proizvoda. Posjetitelji sajma imaju priliku uživati u prepoznatljivim hrvatskim tradicionalnim jelima pripremanima od hrvatskih namirnica u nacionalnom hrvatskom restoranu u berlinskoj „zelenoj“ kuhinji.

Na berlinskom Zelenom tjednu može se vidjeti hrana iz cijeloga svijeta, a brojne države investiraju ogromne napore da se približe njemačkim potrošačima. Ovaj je sajam i odlično mjesto za sklapanje poslova, upoznavanje s onim što konkurencija nudi, ali i da se kroz brojne popratne konferencije i panele vidi gdje je europska i svjetska poljoprivreda danas.