Iz teške situacije Varteks projektom „Urbana regeneracije" i bez novca poreznih obveznika

Napisao/la: -

Varteks, varaždinska tekstilna kompanija koja ima 982 zaposlenika, završio je zadnji kvartal prošle godine s gubitkom od 16,5 milijuna kuna, dok je ukupni prošlogodišnji gubitak nešto veći od 30 milijuna kuna, a godinu dana ranije bio je manji od 10 milijuna kuna,  pokazuje nerevidirano konsolidirano izvješće koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

-Varteks je već desetljećima u teškoj poslovnoj i financijskoj situaciji te je negativno poslovanje financirao rasprodajom vrijedne imovine na području cijele bivše države, a prije zadnje dokapitalizacije je i prodao ili prepustio bankama najvrjedniju imovinu, robne kuće u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu. Također, nekorištene dijelove kompleksa prema ugorovu s bankama dužan je prodavati u svrhu zatvaranja preostalih kredita, stoji u informaciji uprave Varteksa o sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata na kojoj je jednoglasno prihvaćen prijedlog projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ pa će Povjerenstvo Vladi Republike Hrvatske uputiti na usvajanje Odluku o proglašenju strateškog investicijskog projekta.

Cilj realizacije ovog projekta, kako se dodaje, održati je razvoj poslovanja Varteksa d.d. i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.

-Zajedno s predstavnicima varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, Operativna skupina obišla je područja obuhvata zone Varteksa radi sanacije, zaštite i očuvanje povijesnih sklopova sakralnih građevina, odnosno zadržavanja građevina za koje se predviđa sanacija ili rekonstrukcija s ciljem održivosti, daljnje vidljivosti i očuvanja graditeljske baštine. Ovo ima za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone.

Varteks nema namjeru sam ulagati u nekretninske projekte, nego samo prodati neoperativnu imovinu, čuvajući povijesno vrijedne nekretnine, a transakcije za neke čestice su u tijeku, kako smo i prethodno obavijestili Zagrebačku burzu. Za ove transakcije Uprava je pribavila jednoglasno mišljenje NO, uključivo i predstavnike radnika.

Eventualno usvajanje projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ ne bi direktno utjecalo na financijsku situaciju Varteksa, ali budućim kupcima bi omogućilo jednostavnije dobivanje dozvola, uz istovremenu zaštitu urbanističkog razvoja Grada Varaždina, navodi uprava Varteksa u informaciji objavljenoj na ZSE.

Kod provedbe projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ neće se uopće trošiti novac poreznih obveznika, kako je krivo objavljeno u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti, pa se stoga ispričavamo dioničarima, upravi i zaposlenicima Varteksa, kao i čitateljima, na ovom grubom, ali nenamjernom previdu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.