Tomislav Ćorić i Milorad Batinić Foto: B. Težak

Iz EU i nacionalnih izvora Ivancu stiže 162,66 milijuna bespovratnih kuna

VV | 11.6.2020. u 10:23h | Objavljeno u Aktualno

Od prihvatljivih troškova koji iznose 173,04 milijuna kuna, 70% sredstava osigurano je iz EU fondova, po 20-ak milijuna izdvajaju državni proračun i Hrvatske vode, a 10,3 milijuna osigurat će Grad Ivanec

U ivanečkoj Gradskoj vijećnici u srijedu je, 10. lipnja, potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracije Ivanec. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i direktor Ivkom – voda Mladen Stanko.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 216,3 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 173,04 milijuna kuna, a od toga iz EU Kohezijskog fonda Ivancu stiže bespovratnih 121,1 milijuna kuna ili 70% posto.

ugovor2-aglomeracija-100620.jpg

Ostalih 30% ili 41,56 milijuna kuna osigurat će se iz proračuna RH i iz budžeta Hrvatskih voda koji će izdvojiti po 20-ak milijuna kuna, dok će dio sredstava i to 10,38 milijuna kuna za ovu investiciju izdvojiti Grad Ivanec.

- Realizacijom ovoga projekta će se građanima Ivanca i svih naselja u obuhvatu omogućiti konačno rješenje pitanja komunalne odvodnje. Njime ne samo da će biti rekonstruirana sadašnja mreža odvodnje, već će biti izgrađeni i novi sustavi u više naselja, uključujući i transportne mreže otpadnih voda do pročistača te ispuštanje čiste vode u Bednju. Njime ćemo dati i ogroman zamah građevinskom sektoru. Čestitam gradonačelniku Batiniću i cijelom timu na ovom golemom projektu i želim im uspjeh u izvođenju radova koji moraju biti završeni najkasnije do listopada 2023. godine, a naravno da bismo željeli da to bude i ranije – poručio je u Ivancu ministar Ćorić.

- U sklopu Aglomeracije bit će izgrađen i uređaj za pročišćivanje otpadnih voda kojim će se zaštititi sliv rijeke Bednje. S Varkomom smo riješili pitanje odlaganja mulja s pročistača Ivanec. Bednja nije rijeka s puno vode, ali područje uz rijeku karakterizira gusta naseljenost, a ovime ćemo je ekološki zaštititi – izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Z. Đuroković.

Izuzetno ponosan na ovaj projekt jest i direktor Ivkom – voda Mladen Stanko.

- Zahvaljujem Hrvatskim vodama i cijelom projektnom timu s kojim smo odradili bezbroj sastanaka i rješavali brojne probleme i izazove. Ivkom je mala tvrtka, sa samo 19 zaposlenih, ali pred njom su – što započete, a što pred ugovaranjem – investicije vrijedne blizu 200 milijuna kuna. Za projekt Aglomeracije već smo raspisali nekoliko natječaja (za upravljanje projektom, za kupovinu komunalne opreme, nadzor) te i prije nego što smo „lopatu zabili u zemlju“ potrošili 5 milijuna kuna vlastitih sredstava – rekao je direktor M. Stanko.

ugovor8-aglomeracija-100620.jpg

- Ovo je najveća investicija na području grada Ivanca od osnutka RH. Njenom realizacijom će pokrivenost gradskog područja sustavom odvodnje s postojećih 46% doći do gotovo 80%. Za ona naselja koja nisu ušla u obuhvat Aglomeracije Ivanec također ćemo aplicirati projekte odvodnje na odgovarajuće natječaje, kako bi pokrivenost gradskog područja sustavom odvodnje dosegnula 93% - izjavio je gradonačelnik Batinić.

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su i saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Anđelko Runac, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić, dogradonačelnik Ivanca Branko Putarek, pročelnik UO za komunalne poslove Grada Ivanca Stanko Rožman, načelnici općina Maruševec, Klenovnik i Donja Voća Damir Šprem, Mladen Blaško i Kruno Jurgec i dr.

Prije potpisivanja ugovora, domaćini su iza zatvorenih vrata održali kraći radni sastanak s gostima. Tom prilikom je gradonačelnik izrazio zadovoljstvo suradnjom Grada Ivanca na brojnim projektima koje provodi u suradnji s resornim ministarstvom i Hrvatskim vodama. Na lokalnoj razini osobito je pohvalio višegodišnju dobru suradnju VGO za Muru i gornju Dravu i s njenim direktorom Danijelom Bunićem.

Direktor Ivkom – voda M. Stanko i direktori Ivkoma d.d. Edo Rajh goste su informirali projektima koje provode kao i onima koje namjeravaju aplicirati na pojedine javne pozive i natječaje.

ugovor12-aglomeracija-100620.jpg

ugovor10-aglomeracija-100620.jpg