Ivan Čehok i Zlatan Avar podijelili varaždinskim poljoprivrednicima besplatno gnojivo

VV | 8.4.2021. u 19:42h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar u četvrtak su u Gojancu prisustvovali početku podjele besplatnog organskog gnojiva malim poljoprivrednim proizvođačima i vrtlarima iz Varaždina.

- Nažalost, u vrijeme kad mi nismo upravljali Gradom, gnojivo se nije davalo. Sama činjenica da se ove godine javilo stotinu građana više, kad su prijave bile online, govori o tome koliko je potrebno bilo ovo napraviti i koliko ljude to veseli i raduje i koliko im koristi , pogotovo za mještane prigradskih naselja koji se bave poljoprivredom. Bili smo malo skeptični s obzirom na to da je prijava bila online, no vidimo da naši poljoprivrednici itekako prate sve na internetu. Također, bila je i dobra organizacija po mjesnim odborima i predsjednici mjesnih odbora su obavještavali građane. Ove godine zato imamo i puno veći odaziv i puno veću potražnju. Grad nastavlja s politikom subvencije i pomoći poljoprivrednoj proizvodnji jer je to jedino logično u ovim okolnostima. Nažalost, Hrvatska je prezapuštena, poljoprivredna proizvodnja nam je na niskoj razini i ovo je nekakav pokušaj da bilo preko podjele ovog gnojiva, preko subvencije klupa ili preko subvencije poljoprivredne proizvodnje, odnosno svega što Grad čini da potaknemo poljoprivrednu proizvodnju, osobito u ovim prigradskim naseljima - rekao je gradonačelnik.

Objasnio je kako je poziv bio otvoren za sve fizičke osobe, a posebno će biti podjela i za udruge poput Udruge Gredica koja se bavi urbanim vrtovima.

Sto tona gnojiva primit će gotovo sedamsto korisnika, pretežno malih poljoprivrednih proizvođača i obitelji, vrtlara i članova udruga. Besplatno gnojivo kojim Grad Varaždin nastoji što više potaknuti  građane na vlastitu proizvodnju hrane, a koje se može koristiti u ekološkoj proizvodnji, bit će sljedećih dana podijeljeno korisnicima u Gojancu, Črncu Biškupečkom, Kućanu Donjem, Zbelavi, Kućanu Gornjem i Kućan Marofu te u Poljani, Jalkovcu, Hrašćici i Varaždinu. Iz gradskog proračuna za kupnju gnojiva izdvojeno je gotovo 200 tisuća kuna.