Istraživanje u Calzedoniji pokazalo sve dobrobiti zapošljavanja osoba s invaliditetom

Napisao/la: -

U hotelu Turist danas su predstavljeni rezultati opsežnog istraživanja u sklopu projekta pod nazivom "Društveno-ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u trgovačkim društvima Grupe Calzedonia u Hrvatskoj".

Prema riječima člana Uprave Calzedonije Dubravka Hoića, Calzedonia više od pet godina zapošljava osobe s invaliditetom te su ovim istraživačkim projektom, u suradnji sa stručnjacima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba, željeli dati svoj doprinos u osvještavanju javnosti o toj temi te pobuđivanju empatije ne samo prema osobama s invaliditetom nego svim ranjivim skupinama u društvu.

- Grupa Calzedonia već godinama zapošljava osobe s invaliditetom kad se za to stvore uvjeti u pojedinoj državi, jer to nije svugdje moguće. Otvaranjem Ducala stvorila se mogućnost zapošljavanja i u Hrvatskoj. Cilj projekta, čije rezultate prezentiramo, prvenstveno je senzbiliziranje javnosti, institucija države i lokalne samouprave te posebice poslodavaca kako bismo im pokazali da to nije nikakav bauk. Dapače, inkluzija osoba s invaliditetom je vrlo korisna za sve zaposlenike u tvrtki, ali i za poslodavce. Naravno, ima poslodavaca koji teško da to mogu napraviti ali svi koji mogu, bilo bi dobro da to naprave jer je to veliki pomak u društvenoj klimi - smatra Dubravko Hoić. 

_DSC7775.jpg

U logističkom centru Ducal, koji djeluje u sklopu Grupe Calzedonia, postoji pripremna radionica u kojoj svi zaposleni s invaliditetom prolaze obuku kako bi se utvrdile njihove sposobnosti. U firmi je stotinjak zaposlenih osoba s invaliditetom te je njih polovica danas uključena u redovne procese proizvodnje u tvornicama tj. osposobili su se za složenije poslove. Oni koji to ne mogu, ostaju raditi u pripremnoj radionici gdje se rade najrazličitiji poslovi od jednostavnih zadataka pakiranja i lijepljenja etiketa do nekih kompliciranijih. Među njima ima i onih koji su već bili zaposleni dok je nekima ovo prvi posao, a među osobama najviše je mlađih u dobi od 25. godina na više, te ima i osoba srednjih godina od 45. do 50. godina starosti.

Rezultate istraživanja predstavila je voditeljica projekta profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba Lelia Kiš-Glavaš, sa svojim suradnicama. One su prezentirale rezultate istraživanja te dobrobiti zapošljavanja osoba s invaliditetom iz perspektiva osoba s intelektualnim teškoćama i osoba s invaliditetom, kao i dobrobiti njihova zapošljavanja iz perspektiva poslodavca i lokalne zajednice. Profesorica Kiš-Glavaš kaže da su poslodavci posljednjih godina pokazali veći interes za zapošljavanje osoba s invaliditetom otkad je država uvela obvezu njihova zapošljavanja tj. kvote i penale za neispunjavanje kvota, ali s druge strane na taj ih potez motivira i sve veći nedostatak radne snage na tržištu. No, od ukupno 200.000 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, koje su u radno aktivnoj dobi od 18. do 64. godina starosti, zaposleno je tek njih deset posto, a jedan od problema u praksi, navodi profesorica, je u tome što su osobe s invaliditetom značajno ispod prosječne obrazovne razine.

- Specifičnost Calzedonije kao poslodavca je u tome što su za osobe s invaliditetom uveli model trening-radionica kao pripreme za zapošljavanje te ih tako postupno uključuju u proces rada i to je jako dobro. Kroz ovo istraživanje u Calzedoniji su željeli sa stručne strane provjeriti učinkovitost tog svog modela i dobrobiti koje zapošljavanje osoba s invaliditetom donosi njima samima, zaposlenicima, i obiteljima osoba s invaliditetom - kaže prof. Lelia Kiš-Glavaš koja je sa šest suradnica na projektu radila od veljače 2018. do kraja veljače 2019. godine.

- Pokazala se višestruka dobrobit zapošljavanja za sve sudionike, neke su stvari bile očekivane, a bilo je i nekih manje očekivanih. Osobi s invaliditetom rad jako puno znači u emocionalnom smislu jer zadovoljava njihove psihološke potrebe, ali ono što mnogi jako ističu je financijska korist tj. to što mogu osigurati egzistenciju sebi, ali vrlo često i svojoj obitelji jer ima situacija da je osoba s invaliditetom jedina zaposlena u svojoj obitelji. Posebice starije osobe više gledaju na to da mogu skrbiti o svojoj obitelji, a mladima je važno da ne moraju moliti nekoga za novac nego da si sami mogu nešto priuštiti - ističe profesorica.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.