HUP Varaždin apelira da mjere popuštanja krenu ranije tamo gdje je stanje dobro

MGA/VV | 22.4.2020. u 16:18h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska udruga poslodavaca je putem svojih regionalnih ureda uputila apel svim županijama, pa tako i Varaždinskoj, da ne zaustave investicije i da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, okrenu lokalnim poduzetnicima. Također, s ciljem pokretanja gospodarstva, apeliraju prema rukovodećima da se mjere krenu popuštati u županijama sa stabilnijim epidemiološkim slikama. Trenutna situacija mnogobrojnim je tvrtkama značajno smanjila poslovne aktivnosti, a nekima i u potpunosti zaustavila poslovanje. Kada je riječ o području Varaždina, iz HUP-a ističu kako je ova regija pretežito industrijska, izvozno orijentirana, i iako djelatnosti vezane uz proizvodnju nisu bile izravno izuzete u svom djelovanju, bila je potreban brza prilagodba na novonastale uvjete Posljedice poremećenog lanca vrijednosti rezultirat će u povećanju roškova i smanjenja produktivnosti, a većina poslodavaca smatra kako će se gubici zbrajati barem dvije godine.

- Smatramo kako je ovom krizom pogođen svaki poslovni subjekt, najviše oni kojima je u potpunosti obustavljen rad, no u smislu solidarnosti i zbog brzine opravka se svima treba pružati podrška, što je Vlada i učinila potporama kroz setove mjera koje su pružile potrebnu stabilnosti. Istu fleksibilnost, brzinu i razumijevanje očekujemo u donošenju daljnjih odluka i mjera, sada, ulaskom kroz takozvanu drugu fazu, koja je vezana uz relaksaciju mjera i vraćanja funkcioniranja društva - kazala je Sanja Ostroški, direktorica HUP Regionalnog ureda Varaždin.

Kada je riječ o relaksaciji postojećih mjera, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već su napravili radnu verziju Strategije za prilagodbu mjera. Iz HUP-a smatraju kako bi se mjere trebale uvoditi decentralizirano, na način da županije sa stabilnijim epidemiološkim slikama mogu krenuti ranije.
- Ne smijemo paralizirati cijeli sustav i čekati dok se stanje svugdje poboljša. Ako uz ukidanje restrikcija bude potrebno i daljnje smanjenje troškova i tu očekujemo maksimalni angažman javnog sektora. Privatni sektor ne može samostalno iznjedriti teret krize. Država, regionalne i lokalne samouprave su još uvijek na potezu, ako se želi brži oporavak i to ovaj puta ne samo privremenim mjerama ukidanja nameta, pogotovo parafiskalnih, odgodama davanja i plaćanja, nego dubokom analizom i rezovima nepotrebnih davanja i troškova - dodaje Ostroški.

Kriza i stanje šoka zahtjevaju reformu javnog sektora koja mora rezultirati jeftinijim, efikasnijim i modernijim državnim administrativnim aparatom, kažu iz HUP-a. Dodaju kako uz fiskalne stimulanse i ekspanzivnu monetarnu politiku koja može održati likvidnost poduzetnika, treba nastaviti s javnim investicijama i nabavom kao jednim od pokretačima gospodarstva.