HUP: Nisu valjane odluke pojedinih lokalnih stožera u vezi propusnica

vv | 26.3.2020. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Odluke jedinica lokalne samouprave, odnosno njihovih stožera u vezi propusnica za zaposlenike koji rade izvan mjesta prebivališna – koje su još restriktivnije i zahtjevnije od onog što je propisano  na nacionalnoj razini - nisu valjane jer nisu u skladu s odlukom Stožera civilne zaštite RH, a takvo postupanje suprotno je Zakonu o sustavu civilne zaštite.

Proizlazi to iz tumačenja koje je dala Hrvatska udruga poslodavaca nakon što su joj se javili iz niza poduzeća, upozoravajući da im lokalne vlasti i stožeri dodatno usložnjavaju ionako teško poslovanje time što ograničavaju valjanost propusnica na vrlo kratka razdoblja, a još više što traže točne lokacije i pravce kojima idu njihovi zaposlenice te da o izdavanju takvih propusnica svakodnevno dostavljaju evidencije.

 - U odluci državnog stožera takvih zahtjeva nema. Naime, Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravaka navodi da za pojedine kategorije zaposlenika poslodavci izdaju propusnice,  a uz to je priložen izgled propusnice na kojem se navodi samo ime i prezime zaposlenika, razlog odobrenja i vrijeme trajanja, koje također upisuje poslodavac. Dakle, niti je ograničeno vrijeme trajanja, niti se izričito traže lokacije, a o obvezi dostave evidencije nema ni slova, ukazuje jedan od varaždinskih poslodavaca, koji tvrdi da se to nigdje ne traži, odnosno nije se tražilo, osim u Varaždinskoj županiji.

Nije mu jasno kako su se lokalni stožeri uopće mogli upuštati u mijenjanje i nadopunjavanje odluke nacionalnog stožera, umjesto da osiguravaju samo njihovu provedbu i nadzor, kao što jasno stoji u čl 22. Zakonu o sustavu civilne zaštite nakon nedavnih izmjena i dopuna.  

Stoga pozdravlja to što se HUP angažirao oko razjašnjavanje ovih razmimoilaženja i nejasnoća te je dostavio eksplicitna tumačenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta u RH, koje je dao Stožer civilne zaštite RH.

Kao prvo, policija ima naputak propuštati radnike na temelju valjane propusnice izdane od poslodavca, i to za one radnike koji posao ne mogu obavljati od kuće. Nadalje, propusnice se izdaju pojedinačno i nije propisano vrijeme trajanja propusnice, a moraju se imati uz sebe, dok se mogu skenirati, poslati e-mailom, imati u mobitelu te pokazati u elektronskom obliku.

- Propusnica treba obavezno sadržavati sljedeće elemente: ime i prezime osobe kojoj je namijenjen,  razlog odobrenja: npr. čl. II., toč. f: putovanje na posao i s posla, treba biti ovjera potpisom i pečatom odgovorne osobe navedene u Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta u RH te adresu na koju se radnik upućuje na rad ukoliko je različita od sjedišta poslodavca (preporuka), navodi se u tumačenju te napominje da distribucija i dostava proizvoda nije zabranjena.  

Na kraju, navodi se da propusnice nije potrebno slati na daljnju obradu, ali se od poslodavaca traži odgovorno ponašanje, pridržavanje mjera i izdavanje propusnica SAMO za one poslove koje nije moguće obavljati od kuće.