HUP: Nisu valjane odluke pojedinih lokalnih stožera u vezi propusnica

Napisao/la: vv -

Odluke jedinica lokalne samouprave, odnosno njihovih stožera u vezi propusnica za zaposlenike koji rade izvan mjesta prebivališna – koje su još restriktivnije i zahtjevnije od onog što je propisano  na nacionalnoj razini - nisu valjane jer nisu u skladu s odlukom Stožera civilne zaštite RH, a takvo postupanje suprotno je Zakonu o sustavu civilne zaštite.

Proizlazi to iz tumačenja koje je dala Hrvatska udruga poslodavaca nakon što su joj se javili iz niza poduzeća, upozoravajući da im lokalne vlasti i stožeri dodatno usložnjavaju ionako teško poslovanje time što ograničavaju valjanost propusnica na vrlo kratka razdoblja, a još više što traže točne lokacije i pravce kojima idu njihovi zaposlenice te da o izdavanju takvih propusnica svakodnevno dostavljaju evidencije.

 - U odluci državnog stožera takvih zahtjeva nema. Naime, Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravaka navodi da za pojedine kategorije zaposlenika poslodavci izdaju propusnice,  a uz to je priložen izgled propusnice na kojem se navodi samo ime i prezime zaposlenika, razlog odobrenja i vrijeme trajanja, koje također upisuje poslodavac. Dakle, niti je ograničeno vrijeme trajanja, niti se izričito traže lokacije, a o obvezi dostave evidencije nema ni slova, ukazuje jedan od varaždinskih poslodavaca, koji tvrdi da se to nigdje ne traži, odnosno nije se tražilo, osim u Varaždinskoj županiji.

Nije mu jasno kako su se lokalni stožeri uopće mogli upuštati u mijenjanje i nadopunjavanje odluke nacionalnog stožera, umjesto da osiguravaju samo njihovu provedbu i nadzor, kao što jasno stoji u čl 22. Zakonu o sustavu civilne zaštite nakon nedavnih izmjena i dopuna.  

Stoga pozdravlja to što se HUP angažirao oko razjašnjavanje ovih razmimoilaženja i nejasnoća te je dostavio eksplicitna tumačenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta u RH, koje je dao Stožer civilne zaštite RH.

Kao prvo, policija ima naputak propuštati radnike na temelju valjane propusnice izdane od poslodavca, i to za one radnike koji posao ne mogu obavljati od kuće. Nadalje, propusnice se izdaju pojedinačno i nije propisano vrijeme trajanja propusnice, a moraju se imati uz sebe, dok se mogu skenirati, poslati e-mailom, imati u mobitelu te pokazati u elektronskom obliku.

- Propusnica treba obavezno sadržavati sljedeće elemente: ime i prezime osobe kojoj je namijenjen,  razlog odobrenja: npr. čl. II., toč. f: putovanje na posao i s posla, treba biti ovjera potpisom i pečatom odgovorne osobe navedene u Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta u RH te adresu na koju se radnik upućuje na rad ukoliko je različita od sjedišta poslodavca (preporuka), navodi se u tumačenju te napominje da distribucija i dostava proizvoda nije zabranjena.  

Na kraju, navodi se da propusnice nije potrebno slati na daljnju obradu, ali se od poslodavaca traži odgovorno ponašanje, pridržavanje mjera i izdavanje propusnica SAMO za one poslove koje nije moguće obavljati od kuće.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.