Hranić: Po razvijenosti komunalne infrastrukture možemo se mjeriti s razvijenijim zemljama Foto: Krešimir Đurić

Hranić: Po razvijenosti komunalne infrastrukture možemo se mjeriti s razvijenijim zemljama

| 27.1.2017. u 14:53h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Udruge općina u Republici Hrvatskoj, u Park boutique hotelu u Varaždinu u petak je održana radionica pod nazivom "Djelotvorno organiziranje i učinkovito upravljanje vodnim uslugama na lokalnoj razini", na kojoj su predstavljen pravni i institucionalni okviri za organiziranje i upravljanje vodnim uslugama, preporuke za organiziranje i upravljanje isporukom vodnih usluga te ključni pokazatelji uspješnog upravljanja i poslovanja, u skladu s odredbama vodno-komunalnih direktiva Europske Unije.

Glavni tajnik Udruge općina u Republici Hrvatskoj i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić napomenuo je da je ovo prva radionica  na području Varaždinske županije namijenjena voditeljima komunalnih poduzeća, odnosno direktorima i voditeljima komunalnih odjela, za učinkovito upravljanje komunalnim, odnosno vodnim uslugama, budući da općine i gradovi imaju i svoja komunalna poduzeća.

- Osposobljavanje smo organizirali u suradnji s NALAS-om (Mrežom asocijacija lokalnih samouprava jugoistočne Europe) i njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju GIZ. Certificirani predavači obučeni su da ljude upoznaju kako učinkovito organizirati i upravljati komunalnim uslugama, kako privlačiti sredstva iz europskih fondova, kako razvijati infrastrukturu te kako strateški planirati i upravljati programima na temelju rezultata - kazao je Hranić i dodao kako smatra da će ova radionica sigurno polučiti dobar razultat te da će polaznici steći nova znanja koja će znati primijeniti u svojim općinama i gradovima, odnosno komunalnim poduzećima.

Hranić je usporedio i razvijenost komunalne infrastrukture u Hrvatskoj i "starijim" članicama Europske unije.

- Mislim da se možemo mjeriti i s razvijenijim članicama Europske unije i da smo na tom području daleko otišli, pogotovo što se tiče naših većih komunalnih poduzeća, kao što su Termoplin i Varkom. Što se tiče Hrvatske, sjever naše države je daleko razvijeniji. Gotovo da nemamo naselja i domaćinstva bez vodovodne, plinske ili telefonske mreže. Komunalno smo jako razvijeni, i to zahvaljujući komunalnim poduzećima koja su u razvoj te komunalne infarstrukture uložila velika sredstva - istaknuo je Hranić.

Osvrnuo se i na Aglomeraciju Varaždin, budući da je tematika radionice povezana s tim projektom.

- Žao mi je što se nitko iz Varkoma nije odazvao na ovu radionicu. Prema posljednjim informacijama kojima raspolažem, Aglomeracija kasni, ali ipak kreće. Natječaji su u pripremi i nadam se da će se uspjeti izrealizirati do 2019. Projekt Aglomeracije Varaždin nam je izuzetno bitan, ali imamo tu još nekoliko manjih aglomeracija koje su u pripremi. One nisu obuhvaćene Aglomeracijom Varaždin i iskreno vjerujem da će i to krenuti, jer znamo da je to nužno za razvoj naših općina i gradova, ali i zbog obveza koje imamo prema Europskoj uniji i koje moramo ispuniti. Žao mi je što se sve ovo događa. Načelnici tu, nažalost, ne mogu ništa učiniti. Mi smo još prije 10-ak godina krenuli s izradom projektne dokumentacije po pojedinim općinama i svaka je općina potrošila po 400-500 tisuća kuna, ishodila lokacijske dozvole, a onda se sve to prekinulo i "bacilo u vodu" da bi se krenulo s ovim projektom. Mislim da je trebalo prije razgovarati s općinama kako bi se sve to već ranije zajednički organiziralo - rekao je Hranić.

Jedan od predavačica na današnjoj radionici bila je i Dražana Halar, zaposlena u gradskoj upravi Velike Gorice kao voditeljica Ureda za europske fondove.

- Edukacija se odnosi na učinkovito upravljanje vodnim uslugama te pripremu i provođenje infrastrukturnih projekata. Naglasak je stavljen na javne isporučitelje vodnih usluga i projekte vezane uz vodoopskrbu i odvodnju. Hrvatska kao članica Europske unije ima pravo na apliciranje i 85-postotno sufinanciranje razvoja vodovodne i odvodne mreže. Ugovorno tijelo za to u Hrvatskoj su Hrvatske vode, koje svoj posao rade kvalitetno, međutim, potrebno je da i na terenu imaju dobre partnere. Provesti veliki infrastrukturni projekt za jedinice lokalne samouprave je dosta zahtjevno, pogotovo ako je riječ o manjim općinama s dvoje, troje ili petero zaposlenih, koji uz svoj redovni posao svakodnevno moraju naći vremena i za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, dogovarati zahvate i pripremati financiranje. Izazovi su vrlo veliki i potrebni su znanja i vještine koje treba redovito obnavljati - naglasila je Halar.

Na radionici su sudjelovali predstavnici komunalnih poduzeća te pojedini načelnici, zamjenici načelnika i pročelnici iz općina Varaždinske županije, a bile su uključene i Krapinsko-zagorska te Međimurska županija. Edukacija je bila besplatna, budući da je Udruga općina pokrila sve troškove.