HOK: Obrtništvo je među najpogođenijim dijelovima gospodarstva Foto: HOK

HOK: Obrtništvo je među najpogođenijim dijelovima gospodarstva

VV | 16.4.2020. u 18:15h | Objavljeno u Aktualno

Zbog odluke o zabrani rada uslužnih djelatnosti, a takvih je u obrtništvu najviše, silom zakona s radom je prestalo cca 45% obrtnika na području Varaždinske županije.

Obrtnička komora Varaždinske županije u konstantnoj je komunikaciji s obrtnicima ali i lokalnom zajednicom, ne bi li našli zajednička rješenja za pomoć i očuvanje radnih mjesta i obrta. Obrtnicima, putem AIDA sustava, kao i putem web stranice i društvenih mreža dostavljaju se informacije vezano uz mjere Vlade RH, Stožera CZ kao i mjere i aktivnosti koje se poduzimaju na razini HOK-a, tumačenja propisa i mjera, upute za postupanje, traženja odgovora na postavljena pitanja.

Iako su mjere Vlade RH značile pomoć i ohrabrenje, vrijeme je pokazalo da to nikako neće biti dovoljno za održivost obrtništva, da su neki obrtnici dovedeni na rub, gotovo u životnoj ugrozi zbog nedostatka prihoda i nemogućnosti rada.

Zbog toga je Obrtnička komora Varaždinske županije donijela odluku o isplati jednokratne  solidarne pomoći i to udruženo s pet svojih  Udruženja obrtnika. U tijeku je prikupljanje zahtjeva, koji će se  rješavati po skraćenom postupku.

Iz Obrtničke komore Varaždinske županije je na samom početku pojave krize uzrokovane pandemijom COVID-19 upućeno pismo - apel sa  zahtjevom gradovima Varaždinske županije za pružanje konkretne pomoći obrtnicima.

No najznačajniji je dogovor postignut u komunikaciji s Varaždinskom Županijom. Predstavnici Obrtničke komore su  na sastanku sa županom Čačićem i pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, Jakopovićem, prezentirali sliku obrtništva nakon provedene ankete među obrtnicima, naglasili  njihove najveće  potrebe i predložili prioritetne mjere za pomoć u poslovanju.

Postignuta je puna suglasnost i razumijevanje problema, što je usklađeno i s namjerama i mogućnostima županije, temeljem čega će Varaždinska Županija svim obrtnicima koji su prestali s radom zbog pandemije, dodijeliti bespovratna sredstva u iznosu od 3000,00 kn, odnosno 5000,00 kn za one koji imaju 10 i više zaposlenih.

S obzirom na iskazanu potrebu da se obrtnicima osiguraju obrtna sredstva pod povoljnim uvjetima kao mjera nužne pomoći za poslovanje, u sljedećem se koraku priprema kreditna linija isključivo za obrtna sredstva u iznosu do 50.000 kuna.  Garancijska agencija Varaždinske Županije preuzet će 80 posto garancije za navedena sredstva.

Sve spomenute konkretne mjere pomoći obrtnicima Varaždinske županije neće riješiti i  sve njihove probleme, ali će biti velika pomoć očuvanju obrtništva, radnih mjesta kao i zalog da obrtnici mogu ponovo krenuti radom nakon završetka ove krize.

OKVŽ1.jpg