Direktor Grafičara d.d. Franjo Beser Foto: Dražen Novosel

Grafičar d.d. iz Ludbrega, tvrtka koja 65 godina uspješno posluje u tiskarskoj branši

| 23.12.2019. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

Tvrtka Grafičar d.d. iz Ludbrega osnovana je prije 65 godina te cijelo vrijeme uspješno posluje u tiskarskoj branši. Sve te godine uspješnog razvoja i poslovanja omogućila je permanentna orijentiranost na tržišnu konkurentnost u svim relevantnim segmentima poslovanja, a uvijek je u prvom planu bilo kako zadovoljiti kupca kvalitetom, rokovima i cijenom.

Desetljeća su pokazala da je tvrtka uspijela opstati u samom vrhu tiskarske djelatnosti Republike Hrvatske. Povijest Grafičara započinje davne 1954., kada je u trenutku osnivanja proizvodnju započelo nekoliko radnika na starim strojevima u jednoj za proizvodnju donekle prilagođenoj maloj prostoriji. Poslije toga proizvodnja je preseljena na nešto veću lokaciju, u podnožju dvorca Batthyany.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća proizvodnja je višestruko povećana, stoga je i poduzeće bilo preseljeno na novu lokaciju, na kojoj poduzeće doživljava velike povijesne promjene kroz nabavu moderne tehnologije, uvođenja nove tehnike tiska,a i bitno su prošireni proizvodni i skladišni prostori izgradnjom dviju novih proizvodnih hala te skladišta repromaterijala. Novija povijest Grafičara d.d. seže u prvu polovicu 1984., kada je obavljeno preseljenje na današnju lokaciju.

- Grafičar je danas dioničko društvo u stopostotnom privatnom vlasništvu. Pretvorba i privatizacija uspješno je izvršena od 1992. do 1994. godine. Tvrtka Grafičar Ludbreg vlasnički je 2006. preuzela tvrtku Koprivnička tiskarnica d.o.o. Koprivnica, koja ima komplementarnu proizvodnju s ciljem daljnjeg razvoja i objedinjavanja tiskarske proizvodne u regiji. U tom smislu nastavljene su i daljnje aktivnosti na pozicioniranju tržišta, tako da je 2009. obavljena akvizicija tvrtke za proizvodnju papirnatih vreća u Borovljanima, koja posluje pod nazivom Grafičar tvornica vreća d.o.o. Borovljani, s time da je tom akvizicijom proširen proizvodni asortiman i tržištu se nude jednoslojne i dvoslojne vrećice i vreće od 0,5 kilograma do 50 kilograma. Početkom 2012. kupljena je tvrtka Znanje d.o.o. Zagreb i uspostavljeno je strateško povezivanje sa značajnim kupcem, a naša tvrtka pozicionirala se i kao najveća nakladničko izdavačka tvrtka - naglasio je direktor Grafičara Franjo Beser.

Opširnije čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti.....