Grad Varaždin među finalistima za najuspješniji grad u Hrvatskoj kad je u pitanju gospodarstvo Foto: Krešo Đurić

Grad Varaždin među finalistima za najuspješniji grad u Hrvatskoj kad je u pitanju gospodarstvo

Varaždinske vijesti/Gradonačelnik.hr | 26.9.2018. u 09:35h | Objavljeno u Aktualno

Prema portalu Gradonačelnik.hr, grad Varaždin je jedan od finalista gospodarski najuspješnijih gradova u kategoriji velikih gradova.

Uz Varaždin, finalisti u kategoriji velikih gradova su Dubrovnik, Krapina, Pula i Samobor. U kategoriji malih gradova finalisti su, abecednim redom, Bakar, Krk, Mali Lošinj, Novigrad Istarski i Oroslavje. Među srednjima su to Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedjelja i Umag.

Kako pojašnjavaju na portalu Gradonačelnik.hr, temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istražili su kako gradovi u Hrvatskoj, svrstani u tri kategorije – veliki, srednji i mali, stoje u odnosu jedni prema drugima i koji od njih zaslužuju titulu najboljih.

- Naši analitičari u obzir su uzeli niz pokazatelja, kao što su prosječni dohodak, prosječni bruto mjesečni dohodak po zaposlenom, stopa siromaštva, prosječna nezaposlenost i prosječna zaposlenost, indeks nezaduženosti gradova, udio poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima i stopa prireza. Nadalje, analizirali su i efikasnost gradske uprave, računajući prosječni prihod po zaposlenom, te udio izdvajanja bruto plaće u rashodima. Sve su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih smo, prvi put u povijesti hrvatske, dobili objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljenu rang listu i poredak svih hrvatskih gradova - navode.

Pobjednike u svim kategorijama proglasit će 4. listopada.