Gospodarske mjere Varaždina: Među onima smo koji su uložili najviše sredstava Foto: Martin Novosel

Gospodarske mjere Varaždina: Među onima smo koji su uložili najviše sredstava

| 17.4.2020. u 15:06h | Objavljeno u Aktualno

Danas je ispred Gradskog vijeća u Varaždinu održana tematska konferencija za novinare o mjerama Grada Varaždina za ublažavanje posljedica u gospodarstvu izazvanih pandemijom koronavirusa, na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok te njegovi zamjenici Zlatan Avar i Sandra Malenica.

- Ponovno smo održali sastanak našega povjerenstvo za praćenje stanja u gospodarstvu. Prije svega smo informirali povjerenstvo da se do danas na naš javni poziv javilo oko 120 naših poduzetnika, a s obzirom na to da je riječ o pozivu koji ide za travanj, vjerujemo da će ih se javiti još više i mi smo za to spremni. Prema onome što smo do sada vidjeli, njihovi zahtjevi su većinom upravo usmjereni na ono na što smo i mislili da će biti usmjereni. To znači plaćanje režijskih troškova i još sredstava koji im trebaju za likvidnost poslovanja, tako da u ovome trenutku iz proračuna smo spremni udovoljiti svim zahtjevima - objasnio je Čehok.

Pored gospodarskih mjera Vlade RH te mjera koje su dogovorili s predsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, Borisom Kosom, uz 1000 kuna koji su dobili za travanj, idući mjesec će se dodijeliti veći iznos od 1000 kuna. 

- To bi također išlo u svrhu likvidnosti, dakle oni obrtnici koji možda nemaju velike režijske troškove jer ne rade ili su se uspjeli dogovoriti s najmodavcem da ih oslobodi plaćanja njima ćemo dati mogućnost da povise svoju likvidnost sredstvima iz gradskog proračuna. Nadalje sve tvrtke, dakle one koji nisu obrtnici, već male ili srednje tvrtke koje su se javile na vladine mjere i dokazali da imaju pad prihoda od 20 ili 50%, bit će razmjerno tom padu prihoda oslobođeni plaćanja komunalne naknade za tekući mjesec, sve dok te mjere traju. A ako je neki od velikih poduzetnika, industrijalaca u Varaždinu prema Vladi uputio zahtjev jer ima smanjenje prihoda od 50%, onda ćemo mi samo za one objekte koje danas plaćaju komunalnu naknadu, osloboditi te naknade - objasnio je Čehok.

Ukoliko se nastavi trend ravne linije broja zaraženih (Varaždinska županija već devet dana nema novozaraženih), poduzetnici bi mogli ipak prebroditi ovaj period, ali u trenutku kada će ponovno otvoriti svoje poslovanje, do tog vremena, Čehok je najavio adekvatne rebalanse čime bi još jednom dobili dovoljno sredstava da subvencioniraju ponovno pokretanje troškova poslovanja.

- Planiramo subvencionirati trošklove, ali uz to ćemo osloboditi ljude od poreza na potrošnju te ćemo prolongirat naplatu i za ožujak, kao i otkupnine za naknadu korištenja terasa. Već sada pokazuju dobre rezultate slične mjere jer ih se rasterećuje. Kada se uspoređujemo s drugim gradovima u Hrvatskoj, mislim da smo među onima koji su najviše sredstava uložili - napomenuo je Čehok te rekao da će u proračunu zbog vladinih mjera preuzimanja troškova plaća zaposlenika izgubiti čak 20 milijuna kuna zbog te mjere, a napomenuo je da će Grad svim svojim mjerama uložiti otprilike iznos od čak 30 milijuna kuna.