Franjo Turek o izmjenama poreznih zakona i mirovinskoj reformi: Mi smo u elementarnoj nepogodi!

Varaždinske vijesti | 20.9.2018. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na konferenciji za novinare iznijeli su svoja stajališta i zahtjeve o predloženim izmjenama poreznih zakona i najavljenoj mirovinskoj reformi, prenosi N1. 

- Hrvatska se nalazi u vrlo ozbiljnoj situaciji zbog nedostatka radne snage na tržištu, a prostor za ulaganje u rast plaća isključivo iz dobiti kompanija je iscrpljen - smatraju u HUP-u.

- Promjene zakona su tako male i neučinkovite da neće riješiti pitanje troška poslovanja gospodarstva - rečeno je na današnjoj konferenciji. 

- Očekujemo da se provedu i promijene zakoni koji će utjecati na smanjenje troška poslovanja. Bez tog smanjenja mi ćemo gubiti radnu snagu, a rezultat je da će tvrtke gubiti ugovore i klijente što će dovesti do gubitka prihoda i proračuna i plaća radnika - kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Poslodavci kažu kako su Vladi poslali prijedloge kako da smanji trošak poslovanja, a da to ne utječe na državni proračun. Među prijedlozima je i uvođenje 13. plaće, topli obrok i prijevoz. Pozivaju ministra gospodarstva Darka Horvata da ne čeka sljedeću godinu kako bi ostvario najavljeno smanjenje parafiskalnih nameta od milijardu i pol kuna.

Što se tiče mirovinske reforme, poslodavci smatraju da produženje radnog vijeka do 67 godine života može - ali ne za sve. Ljude treba motivirati da ostanu u svijetu rada, a ne penalizirati ako idu u mirovinu. Jednako tako potrebno je sačuvati drugi mirovinski stup, smatraju.

Vladu su pozvali da s promjenama krene odmah jer "sutra će biti gore nego danas".

- Mi smo u elementarnoj nepogodi. Treba mijenjati okvir. Treba otvoriti tržište rada i omogućiti poslodavcima da se snađu sami za sebe. Poduzetništvo je limitirano djelovanjem Vlade i politike - kaže direktor varaždinskog MIV-a Franjo Turek, prenosi N1.

Označeno u