FOTO: Teslin model X znatiželjnici razgledali, a političari i isprobali

| 6.10.2016. u 18:17h | Objavljeno u Aktualno

Nedugo nakon svjetske promocije u Ludbregu je predstavljen model X, novo električno vozilo za koje američki proizvođač Tesla navodi da je najsigurniji i najbrži SUV koji je u stanju i najviše toga (samostalno) napraviti. Da u tome ima istine, uvjerili su se brojni znatiželjnici, uglavnom mlađe generacije, koji su se okupili na središnjem ludbreškom trgu oko solarnog „drveta“ tvrtke Ducati komponenti čiji su ih predstavnici upoznali s mogućnostima koje pruža e-mobilnost.

- Želimo pokazati koliko je električna mobilnost važna ne samo za našu budućnost, nego i sadašnjost. To nisu samo električni automobili, nego sva električna vozila i druga sredstava koja nam omogućavaju da dođemo od točke A do točke B, kao što su punionice za električna vozila, solarne punionice u obliku drveta na kojoj se sada pune naši električni bicikli i laki četverocikli, rekao je Dražen Crnković, direktor ludbreške tvrtke Ducati komponenti koja, uz ostalo, proizvodi dijelove za električna vozila i popratnu opremu, a idućeg tjedna i nove proizvode i novim proizvodnim pogonima.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg naglasio je da su ispušni plinovi vozila u prometu značajan izvor stakleničkih plinova koje mogu smanjiti upravo električna vozila. Nakon što je ukratko opisao s tim povezanu strategiju na kojoj se radi, Šiljeg je za iduću godinu najavio poticaje za kupnju električnih vozila kojih ove godine nije bilo.

- Zbog preuzetih obveza iz prethodnih godina, situacija u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bila ja nažalost takva da ove godine nismo raspisivali javni poziv, objasnio je Šiljeg dodajući da je Fond upravo u postupku uravnoteženja svojih obveza i sredstava, tako da će se vrlo brzo riješiti sve zaostale obveze.

Saša Cvetojević okupljene je ukratko upoznao sa svojim iskustvom voženje Tesle S s kojima je prošao od Nordkapa do Istambula, kao i s karakteristikama modela X od kojih je najzapaženija bila opcija autopilota zahvaljujući kojoj je ovim SUV-om upravljao putem - mobitela.

Nakon toga, Cvjetojević je Teslom X provozao političare, i to varaždinskog župana Predraga Štromara, varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša i domaćina, ludbreškoga gradonačelnika Dubravka Bilića koji je najavio gradnju punionice za električna vozila.