FOTO: Mobilisis u Poduzetničkoj zoni Jalkovec počeo graditi nove poslovne prostore

Napisao/la: -
FOTO: Mobilisis u Poduzetničkoj zoni Jalkovec počeo graditi nove poslovne prostore Foto: Krešimir Đurić

Polaganjem kamena temeljca, danas je u Poduzetničkoj zoni Jalkovec svečano obilježen početak izgradnje novih poslovnih prostora tvrtke Mobilisis, preko puta postojeće zgrade u kojoj je sjedište tvrtke.

Izgradnju i opremanje nove zgrade sufinancira Europska unija. Naime, Mobilisis je 2016. godine na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prijavio projekt pod nazivom "Povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke Mobilisis d.o.o. izgradnjom novog poslovnog prostora i ulaganjem u opremu". Nakon odluke o financiranju i dodjeli bespovratnih sredstava u okviru javnog poziva "Kompetentnost i razvoj malih i srednjih poduzetnika" u vrijednosti 13.743.033,81 kuna, tvrtka Mobilisis je započela provedbu projekta u srpnju ove godine.

Mobilisis proizvodi modernu, inovativnu informatičku infrastrukturu za upravljanje industrijskim procesima te mobilno prikupljanje i prijenos podataka. Tvrtka razvija segment specijalizirane elektroničke opreme sa značajnim udjelom inovacija, projektiranja i razvoja namijenjene prvenstveno M2M (Machine-to-Machine) i IoT (Internet of things - Internet stvari) tržištu.

Kako je naglasio Krešimir Meštrić, direktor tvrtke osnovane prije 12 godina u sklopu Tehnološkog parka Varaždin, završetak projekta planiran je u srpnju 2019. godine, a cilj je povećanje proizvodnih kapaciteta, dvostruko povećanje prihoda od prodaje, šesterostruko povećanje prihoda od prodaje u inozemstvu te 29 novozaposlenih.

- Ovim ulaganjem Mobilisis osigurava suvremeno opremljeni radni prostor za sve svoje djelatnike, ali i jedan od najmodernijih laboratorija za razvoj elektroničkih uređaja i informacijskih sustava iz IoT segmenta. Značaj ovog projekta je proširenje kapaciteta i ostvarivanje uvjeta kako bi naši zaposlenici mogli kvalitetno raditi nove proizvode, a sve to je preduvjet za okretanje prema svjetskom tržištu i pružanje kvalitete koju to tržište traži od nas. Projekt je koncipiran tako da se financira zgrada i oprema, strojevi, obrazovanje ljudi, softverske licence, zapravo cijeli paket koji je potreban da se uselimo u novu zgradu i počnemo raditi. Ovo je veliki doprinos Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta preko kojeg je projekt sufinanciran sredstvima iz europskih fondova - istaknuo je Meštrić.

Provedbom projekta Mobilisis će sati doprinos zapošljavanju na varaždinskom području.

- Trenutačno imamo 50-ak zaposlenika, a projektom je predviđeno zapošljavanje još 20-ak djelatnika, no vjerujem da ćemo zaposliti i više osoba. Naš posao zaokružuje cijeli proces od razvoja i proizvodnje do usluge, servisa i korisničke potpore te zapošljavamo širok spektar ljudi, ali prvenstveno su to ljudi koji rade na razvoju hardvera, dakle područje elektrotehnike i elektronike, te razvoju softvera, znači programere - rekao je Meštrić, dodavši kako je prosječna dob zaposlenih u Mobilisisu 30 godina, a riječ je uglavnom o visokobrazovanim ljudima.

Istaknuo je dobru suradnju s gradskom upravom, zahvaljujući kojoj su građevnu dozvolu dobili za dva dana. Istaknuo je i suradnju s fakultetima i školama, prije svega s Fakultetom organizacije i informatike, s kojeg na praksu u Mobilisis dolaze brojni studenti.

Okupljenima su se obratili i Sanjin Brodarac, stručni savjetnik iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, te varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Važnost ovog projekta za Varaždin je trostruka. Prije svega, Mobilisis je bio jedan od prvih "stanara", odnosno korisnika našeg Tehnološkog parka. Ova tvrtka pokazuje smjer kojim su trebali ići i ostali u Tehnološkom parku i kojim ćemo nastojati da i svi ostali idu, a to je da, nakon start-up, inkubacijske faze u Tehnološkom parku, slijedi razvoj i izgradnja vlastitih pogona, ureda ili proizvodnih postrojenja. To je pravi put, koji je Mobilisis i pokazao. Treća je vrijednost u visokim tehnologijama i takve su tvrtke sada i počele nastanjivati Poduzetničku zonu Jalkovec, koja je 2005. godine kad smo je počeli graditi, i bila zamišljena kao zona malog i srednjeg poduzetništva, odnosno kao zona u koju bi se upravo male tvrtke iz Tehnološkog parka preselile. Ovo je veliki korak i za Mobilisis i za varaždinsku privredu, jer nama treba visoka tehnologija, trebaju nam ovakve tvrtke. Ja se nadam da će ih biti i više, a Grad Varaždin svojom će institucionalnom potporom te preko Tehnološkog parka i poslovnih zona Jalkovec i Brezje stvoriti uvjete da te tvrtke mogu graditi, naravno, uz potporu državnih fondova i fondova Europske unije. Mislim da ovo pravi put kojim treba ići naše gospodarstvo - naglasio je, među ostalim, Čehok.

Dodao je kako Varaždin mora postati "smart city", grad visokih tehnologija, te je, u skladu s tim, najavio planove za iduću godinu.

- U proračunu za sljedeću godinu već planiramo svim našim građanima omogućiti besplatni svjetlovodni priključak, dakle optička vlakna, te sam potpuno uvjeren da ćemo biti prvi i još dugo jedini grad u Hrvatskoj koji će građanima stvoriti infrastrukturne uvjete za brzi internet i sve ono što takav priključak sa sobom povlači. Mi imamo oko 10.000 priključaka, a treba nam još oko 12.000 i mislim da u roku od dvije godine možemo postati grad koji će potpuno biti pokriven takvim priključcima - naglasio je Čehok, koji je ujedno položio kamen temeljac za novu zgradu Mobilisisa.

Zanimljivo je da su u kamen temeljac stavljeni USB stick s podacima o tvrtki i projektu izgradnje, prigodna povelja te senzor, kao jedan od prvih proizvoda koje je proizvodio Mobilisis.

 

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.