FOTO MARLEX-u najsuvremenija linija za proizvodnju PVC stolarije u Europi

| 9.12.2016. u 16:19h | Objavljeno u Aktualno

Zahvaljujući ulaganju od gotovo 35 milijuna kuna, Marlex je nabavio najsuvremenije strojeve za proizvodnju PVC stolarije u regiji koji su već u pogonu. U to su se uvjerili predstavnici Elumateca koji su prodali Marlexu najnoviju liniju za obradu PVC profila te su prodajni zastupnici tvrtke Sturtz, jedne od dvije vodeće svjetske kompanije za proizvodnju opreme i strojeva za obradu PVC profila.

Dnevno 1.500 elemenata

- Provedbom projekta “Izgradnja i opremanje proizvodnog pogona poduzeća Marlex s ciljem proširenja proizvodnih kapaciteta i stvaranje novih radnih mjesta”, kojeg je sa 30 posto sredstava sufinanciralo Ministarstva poduzetništva i obrta, obnovili smo i nadogradili opremu i proizvodne linije za proizvodnju PVC, ALU stolarije i IZO stakala. Tvrtka Sturtza isporučila nam je za to najsuvremeniju opremu koja se može naći u Europi, budući da nema opreme s većim stupanjem automatizacije i optimizacije trenutno na tržištu, naglašava Ilija Ponjavić, izvršni direktor Marlexa.

Nova oprema, osim ušteda i većih kapaciteta proizvodnje, omogućila je i nova zapošljavanja. Dio od 20 predviđenih novih zaposlenika već radi, a dio je u postupku zapošljavanja., tako da bi Marlex, koji trenutno ima 190 radnika, početkom iduće godine mogao imati 220 ili 230 zaposlenika.

- Iako nam je domaće tržište još uvijek najveće, novim linijama planiramo veći iskorak na strana tržišta. Već smo prisutni u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj,Švicarskoj,Italiji i Francuskoj ali ne u onoj mjeri u kojoj smatramo da bi trebali biti s obzirom na kvalitetu naših proizvoda. Imamo i kupce, no usko grlo nam je bio nedostatan kapacitet kojeg smo sada osjetno povećali. Naime, sada možemo proizvesti do 1500 elemenata dnevno, ukoliko bi radili u tri smjene, dok smo prije mogli do 500 elemenata, napominje Ponjavić dodajući da trenutno u Hrvatskoj i regiji ne postoji nitko s takvim mogućnostima, odnosno kapacitetima.

I dalje rast

Pogone Marlexa, koji sada raspolaže s najsuvremenijim proizvodnim linijama ikada napravljene u tvrtki Sturtz, obišli su prodajni predstavnici Elumateca koju su kao mjesto svog godišnjeg okupljanja izabrali Varaždin, odnosno varaždinsku tvrtku, upravo zbog njezinoga velikog ulaganja u opremu koju su oni isporučili.

- Došli su prodajni predstavnici ne samo iz Europe i nama susjednih i bližih zemalja, kao što su Austrija, Njemačka, Crna Gora i Srbija, nego i Argentine, Čilea i Velike Britanije. U našim pogonima mogli su najbolje vidjeti što u praksi znači imati najmodernije linije u Europi, napominje Ponjavić.

Investicija u takvu opremu dovest će, kako dodaje izvršni direktor Marlexa, do novog rasta prihoda. Prošle godine ukupni prihod tvrtke prešao je 100 milijuna kuna, dok je godinu dana ranije iznosio 60 milijuna kuna. Istovremeno, udvostručena je i dobit.

- Usprkos tome što smo imali osjetni rast prihoda u prošloj u odnosu na prethodnu godinu, nismo na tome stali, već ćemo i ove godine imati rast. Ne kao lani, ali rast prihoda bi mogao opet biti dvoznamenkasti, ukoliko se i dalje nastavi poboljšavanje gospodarske klime koja je ove godine u Hrvatskoj bolja nego lani, ali i poslovima koje smo ove godine uspjeli sklopiti u inozemstvu, objašnjava izvršni direktor Marlexa.

Galerija slika