FOI: Uspješno proveden EU projekt digitalne transformacije "Digitrans"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
FOI: Uspješno proveden EU projekt digitalne transformacije "Digitrans" Foto: FOI

Na Fakultetu organizacije i informatike uspješno je proveden projekt naziva "Digital Transformationinthe Danube Region – Digitrans", koji se unutar Interreg Transnacionalnog programa Dunav provodio od 1. siječnja 2017. godine, a službeno završava 30. lipnja 2019. godine.

Glavni cilj projekta bio je razviti regionalne edukacijske programe za mala i srednja poduzeća (MSP), kroz koje im se pružaju znanja potrebna za aktivnu digitalnu transformaciju poslovanja. Voditelj projekta na FOI-ju bio je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, koji je predvodio tim stručnjaka i istraživača s višegodišnjim iskustvom na sličnim projektima. Njihova ekspertna znanja u području planiranja, dizajna, razvoja i evaluacije metodika primjene IKT-a doprinijela su kvaliteti okvira digitalne transformacije razvijenog u okviru projekta, a ujedno i predstavljenog kroz DIGITRANS platformu za e-učenje. Platforma će biti i dalje dostupna na digitrans.me kako bi je svi zainteresirani poduzetnici mogli i dalje koristiti i olakšati si izazove digitalne transformacije.

- Primjenom DIGITRANS metodike, mala i srednje velika poduzeća osnažena su vještinama koje bi im trebale omogućiti uspješan procesdigitalne transformacije i stvoriti kompetitivne prednosti nužno potrebne za daljnji rast i razvoj. Svoje znanje i iskustvo FOI eksperti demonstrirali su i kroz cijeli niz radionica održanih za mnogobrojne gospodarstvenike i menadžere koji su u potrebi digitalnog transformiranja svojih poslovnih procesa. Uz to, Fakultet organizacije i informatike kao jedan od predvodnika u edukaciji i provođenju digitalne transformacije, na sebe je preuzeo zadatak uključivanja razvijene metodike i platforme za e-učenje u nastavne procese, a na taj će se način omogućiti dugoročna održivost projekta - poručuju iz FOI-ja.

Projekt ukupne vrijednosti 2.106.825,97 eura je uključivao čak 14 partnerskih institucija iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Bugarske, Mađarske i Rumunjske. Iz Hrvatske, uz Fakultet organizacije i informatike, na projektu je sudjelovao i TICM - Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. S partnerima na projektu je postignuta dugoročna suradnja i komunikacija koja će se zbog praćenja održivosti projekta nastaviti i dalje, a kao nastavak suradnje i provođenja digitalne transformacije planirani su novi projekti i drugi oblici suradnje.

- Digitalna transformacija nije danas samo „buzzword“, već je jasno da jedino mjerama učinkovitog upravljanja digitalnom transformacijom, poduzeća mogu udovoljiti sve većim zahtijevima tržišta i novih klijenata te uspješno ugraditi nove pristupe i paradigme poslovanja. Za održivost projekta važna je primjena DIGITRANS metodike i uspješnost njezinog korištenja. Iz tog razloga, članovi FOI projektnog tima (Varaždin) u suradnji s TICM projektnim timom (Čakovec) bit će zaduženi zakontinuirano prenošenje stečenih znanja i vještina malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj, zainteresiranim za unaprjeđenje postojećeg poslovnog modela - ističu iz FOI-ja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.