EXABYTE Umjetna inteligencija za brzo mjerenje tjelesne temperature Foto: Exabyte

EXABYTE Umjetna inteligencija za brzo mjerenje tjelesne temperature

VV | 2.6.2020. u 18:09h | Objavljeno u Aktualno

Stručni team informatičara, okupljen u varaždinskoj informatičkoj tvrtki ExaByte d.o.o., već više od 12 godina bavi se razvojem sofisticiranih informatičkih rješenja s različitim gospodarskim područjima primjene: od naprednih sustava za news portale, integracija postojećih poslovnih softvera s naprednim e-commerce rješenjima, pa sve do softverske podrške industrijskoj proizvodnji kroz primjenu tehnologije umjetne inteligencije.

Klijenti ExaBytea nisu samo domaće tvrtke, gradovi i općine, već stručnjaci iz ove varaždinske informatičke tvrtke izrađuju IT softver i pružaju usluge ministarstvima, državnim agencijama i većim nacionalnim i internacionalnim kompanijama.

Serversku infrastrukturu, usluge i tehnologije koje razvija ExaByte team koriste tvrtke poput IKEA-e, nacionalnih trgovačkih lanaca Lidl, članica Forte Nova grupe, Hrvatske Pošte, pa sve do velikih news portala Slobodne Dalmacije, Sportskih Novosti, sarajevskog Oslobođenja, slovenskih news portala Delo, Večer ili Slovenske Novice i mnogi drugi. U toj tvrtki ističu kako razvijaju sustav upravljanja web sadržajima (CMS) baziran na međunarodno priznatim sustavima otvorenog koda, te kao takav vrlo fleksibilan, ali i konkurentan.

U vrijeme pandemije COVID-19 team tvrtke ExaByte otišao je korak dalje, te razvija sustav umjetne inteligencije za brzo mjerenje tjelesne temperature koji je, u usporedbi s takvim sustavima koji postoje na svjetskom tržištu, znatno jeftiniji, mobilan i jednostavniji za korištenje i montažu. Bio je to povod za razgovor s Bernardom Toplakom, vlasnikom ExaByta iz Varaždina.

Otkud ideja za razvojem umjetne inteligencije za brzo mjerenje tjelesne temperature?

U ovoj posebnoj situaciji koja nas je pogodila zbog pandemije COVID-19 odlučio sam naše bogato programersko znanje i iskustvo uposliti za novi side-projekt istraživanja i razvoja korištenjem najnovije IT tehnologije i vrlo je koristan u sprječavanju širenja COVID-a, zaštiti zdravstvenih djelatnika, ali i u mnogim drugim djelatnostima. U komunikaciji s kolegama liječničke struke prepoznali smo jednu od velikih “kritičnih točaka“ za vrijeme pandemije, a to je potreba kontrole tjelesne temperature velikog broja osoba. Danas je kod nas „standard“ mjerenje temperature beskontaktnim digitalnim toplomjerima. Ta tehnologija nije dorasla potrebama za vrijeme pandemije. Prije svega, kod takvog načina mjerenja temperature zbog blizine, postoji visoki rizik za prenošenjem bolesti na osobu koja obavlja mjerenje. Nadalje, ako se toplomjer ne koristi na ispravan način, može pokazivati vrijednost s više od 2°C pogreške. Jednako problematično je kada se mjerenja obavljaju na otvorenom prostoru. Zbog svih tih nedostataka u svijetu se sve masovnije koriste sustavi brzog mjerenja tjelesne temperature korištenjem sustava baziranih na termovizijskim (infracrvenim) kamerama.

Koje je vaše rješenje?

Budući da su sva ta rješenja dostupna u Hrvatskoj tijekom ožujka i travnja koštala od 18.000 eura do preko 26.000 eura, odlučili smo napraviti rješenje jednake ili veće kvalitete, a cjenovno bitno pristupačnije. U suradnji s proizvođačem kvalitetnih specijaliziranih termovizijskih kamera, od početka ožujka zajednički razvijamo softver temeljen na konceptu umjetne inteligencije za brzo grupno kontroliranje tjelesne temperature korištenjem termovizijske kamere i referentnog toplinskog tijela (tzv. “black body”). I uspjeli smo, imamo sustav koji je osjetno jeftiniji od konkurentskih, a ujedno je i mnogo jednostavniji za korištenje, mobilan i jednostavan za montažu.

Gdje se sve može koristiti?

Naš sustav kao osnovni element koristi preciznu infracrvenu kameru razvijanu za mjerenja temperatura u industriji, kao npr. nadzor strojeva i postrojenja od pregrijavanja, zaštitu od požara, nadzor elektroinstalacija, transformatora i slično. Kamera je visoke rezolucije, što nam omogućava veliku preciznost mjerenja i na udaljenosti većoj od četiri metra, zbog čega je sustav idealan za kontrolu grupnog ulaza u bolnice, domove zdravlja, tvornice, škole, vrtiće, čekaonice javne uprave, te druge prostore u kojima boravi veći broj osoba. Drugi ključan element je referentni izvor topline, tzv. “black-body”, čije korištenje ima široku standardnu primjenu za umjeravanje infracrvenog efekta optički sustava, umjeravanje infracrvenih detektora i instrumenata infracrvenog zračenja. Sustavi koji ne koriste “black body” ne mogu postići zadovoljavajuću preciznost koja je jako podložna vanjskim utjecajima (propuh, povjetarac, promjene temperature okoline itd). Naš softver se devet puta u sekundi rekalibrira, te imamo preciznost s odstupanjem od ±0,3 °C čak na više od 4 metara udaljenosti.Isti ovakav sustav nedavno je implementiran u tisućama kineskih i svjetski bolnica i drugih mjesta gdje se nalazi veći broj osoba. Primjerice, kamere našeg partnera nalaze se u svim postajama metroa u kineskom gradu Wuhanu, prvom žarištu pandemije.

Sustav ste dali na korištenje OB Varaždin?

Prototip sustava kojeg smo razvili dali smo besplatno na testiranje i korištenje OB Varaždin i bio je postavljen na ulazu u zgradu Interne OB Varaždin dva tjedna. Informacije o korištenju sustava iz OB Varaždin su pozitivne te su nas ohrabrile da sustav ponudimo na tržištu u Hrvatskoj, ali u kontaktu smo s partnerima iz Italije, Njemačke, Slovenije i drugih zemalja koji su pokazali veliki interes za naše rješenje.

exabyte-logo.jpg

Karakteristike razvijenog softvera

Grupni screening temperature – bez zaustavljanja osoba

Ultra brzo mjerenje – obavlja se 9 mjerenja temperature u sekundi

Namjen za mjerenje temperature – kamera je namijenjena preciznom mjerenju temperature

Visoka preciznost – mogućnost pogreške je svega ±0,3 °C

Visoka rezolucija – usporedivo kao da istovremeno mjerite sa 76.800 toplomjera

Mobilnost – u slučaju potrebe jednostavno je prenosiv na različita mjesta

Privatnost – potpuna GDPR kompatibilnost, neprepoznatljivost osoba, nema pohrane

Jednostavnost montaže i upotrebe

Ključ u ruke – sve što je potrebno za korištenje je u cijeni seta, uključujući montažu

SRCE SUSTAVA

• Srce sustava je vlastiti softver baziran na algoritmima umjetne inteligencije. Tvrtka Exabyte software gradi temeljem dugogodišnjeg iskustva, ali i bogatog iskustva partnera, tvornica infracrvenih senzora i industrijskih preciznih kamera za mjerenje temperature.

• Software u realnom vremenu prikazuje infracrveni video prikaz

• Naprednim algoritmima umjetne inteligencije software infracrveni real-time video neprekidno pretražuje za oblicima ljudske glave

• Nakon prepoznavanja ljudske glave software u predjelu između očiju mjeri najtopliju točku

• Kada utvrdi temperaturu predjela sinusa višu od podešene granične razine software može oglasiti zvuk kojim alarmira osoblje

• Software može i pohraniti fotografiju situacije u trenutku kada se uključi alarm za previsoku temperaturu, radi prepoznavanja osobe kojoj je utvrđena previsoka temperatura

• Korisničko sučelje na hrvatskom jeziku, vrlo je jednostavno, pregledno i jasno: sadrži samo potrebne informacije i najosnovnije parametre

Označeno u
Galerija slika