Đuro Bohnec: Vratiti život na selo da bi očuvali domaće proizvode

| 25.4.2016. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

Ludbreška mljekara Antun Bohnec i nakon osam desetljeća uspješno posluje, a unatoč turbulencijama na političkom, gospodarskom i društvenom planu u svim tim godinama, obitelj Bohnec uspjela je očuvati tradiciju proizvodnje mliječnih proizvoda. Ipak, kako kaže sadašnji vlasnik mljekare Đuro Bohnec, sustavno propadanje poljoprivrede i sela općenito, a posebice sustavno propadanje ‘’malih’’ proizvođača zbog (ne)konkurentnih proizvoda iz uvoza, koji su upitne kvalitete, utjecalo je i na njihovo poslovanje.

Proizvodnju mliječnih proizvoda započeo je Đurin djed Ivan davne 1934. godine, prvi proizvodi bili su maslac i trapist, a prodavali su se na području Ludbrega, Koprivnice i Varaždina. Od Ivana je mljekaru preuzeo Antun, Đurin otac, koji je proizvodnju povećao i počeo širiti obiteljski posao, a time se širilo i područje otkupa mlijeka. Osim toga, bilo je i sve više potražnje, pa se Bohnecov sir počeo proizvoditi i za primjerice Zagrebačku mljekaru.

Danas je vlasnik mljekare Đuro Bohnec, treća generacija obitelji Bohnec, a obiteljski posao uskoro će preuzeti njegova djeca, Mario i Marijana. Đuro Bohnec sprema se, naime, u mirovinu, ali i sam priznaje da njegovim nasljednicima neće biti lako. Kaže, u mirovini će se više posvetiti svojoj drugoj ljubavi - lovu. Također, dugogodišnji je zaljubljenik u motore, a čeka lijepo vrijeme da provoza svoj Harley-Davidson.

Đuro ne skriva zabrinutost, ali ipak ističe kako se nada da će se neke stvari promijeniti nabolje u narednim godinama. Inače, nakon njegovog odlaska u mirovinu Ludbreška mljekara Antun Bohnec više neće biti obrt nego dioničko društvo.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...