Dug prema APN-u od 22,5 mil. kn Grad će riješiti - prijebojem?

Napisao/la: -
Zgrada "Titanik" u POS-ovom naselju Zgrada "Titanik" u POS-ovom naselju Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Grad Varaždin je, po svemu sudeći, pronašao rješenje kako podmiriti višemilijunske obveze Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS) prema Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Riječ je, podsjetimo, o sredstvima koja je JUGS nenamjenski potrošio te je Ministarstvo financija 2015. donijelo rješenje da dio sredstava od gotovo 9,4 milijuna kuna vrati u državni proračun, a zbog čega je Gradu prijetila i ovrha. Međutim, bivša je gradska vlast, odnosno JUGS pokrenuo upravni spor protiv takvog rješenja tražeći njegovo poništenje.

Nova gradska vlast vijećnicima sada predlaže donošenje odluke o sklapanju izvansudske nagodbe radi namirenja potraživanja RH, Ministarstva financija i APN-a prema JUGS-u te radi namirenja potraživanja Grada Varaždina temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Prijedlog odluke naći će se na sjednici Gradskog vijeća u petak, 14. rujna. Prijedlog izvansudske nagodbe izradilo je varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo, a njome se namiruju obveze JUGS-a temeljem Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji i rješenja Ministarstva financija te se reguliraju obveze RH temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo prema Gradu Varaždinu. Usto, nagodbom se regulira dug JUGS-a kao investitora u izgradnji stanova, garaža i garažno-parkirnih mjesta iz usvojenih Programa POS-a po svim lokacijama izgradnje na dan 31. prosinca 2017. te se regulira dug RH prema Gradu temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo po osnovi uplata u konvertibilnim devizama na dan 31. prosinca 2017.

Naime, APN ima prema JUGS-u, temeljem Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji, novčanu tražbinu od ukupno 3.003.450 eura, odnosno 22.566.870 kuna, dok s druge strane Grad prema RH ima novčanu tražbinu od 1.210.996 eura, odnosno 9.099.005 kuna temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i to po osnovi uplata u konvertibilnim devizama. Nadalje, Ministarstvo financija temeljem odredbi Zakona o stambeno poticajnoj stanogradnji ima novčanu tražbinu – temeljem rješenja iz travnja 2015. – od 9.379.660 kuna koja je obuhvaćena u ukupnom iznosu potraživanja koji APN ima prema JUGS-u (22.566.870 kuna). Zbog tog je rješenja JUGS pokrenuo već spomenuti upravni spor.

- Izvansudskom nagodbom regulirat će se ukupno dugovanje JUGS-a utvrđenih po svim lokacijama POS izgradnje, utvrđeno na dan 31. prosinca 2017. godine prema RH, Ministarstvu financija i APN-u, a radi se o obvezama JUGS-a koje proizlaze iz odredbi Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. Prebijanjem i isplatom iznosa u obrocima i rokovima utvrđenim izvansudskom nagodbom JUGS se oslobađa svake daljnje obveze prema APN-u i Ministarstvu financija za navedeni iznos dugovanja. Ukupno dugovanje prema vjerovnicima koje će se regulirati izvansudskom nagodbom iznosi 22.566.870 kuna - navodi se u obrazloženju odluke.

Nadalje, pojašnjeno je kako će dio sredstva, točnije 9.099.005 kuna, za realizaciju izvansudske nagodbe realizirati Grad Varaždin prijebojem s RH, Ministarstvom financija, dok će preostala sredstva od 13.467.864 kuna iz trećeg obroka cijene stana, garaže i garažno-parkirnih mjesta kupci uplatiti JUGS-u temeljem kupoprodajnih ugovora na razdoblje od 10 godina sukladno otplatnom planu.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.