ITAS PRVOMAJSKA Sudbina radničkog dioničarstva u rukama bankara i poreznika Foto: Viktor Hranić

ITAS PRVOMAJSKA Sudbina radničkog dioničarstva u rukama bankara i poreznika

Ivica Kruhoberec | 23.11.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

ITAS Prvomajska - tvornica alatnih strojeva, poduzeće u suvlasništvu sadašnjih i bivših zaposlenika, koje je nastalo nakon propasti ivanečkog ITAS-a, podnio je prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka zbog prijeteće nesposobnosti za plaćanje.

Ovo ivanečko poduzeće, koje se smatra liderom u svojo branši, nije u mogućnosti ispuniti obveze po dospijeću zbog blokade računa od 16. listopada, koja trenutno iznosi tri milijuna kuna. Od toga je HZZO-u dužno 1,3 milijuna kuna te još 37 tisuća za kamate, a ostalo za mirovinsko osiguranje, poreze i sl. Uz to, nedostaju mu likvidna sredstava pa kasni s ispunjenjem obveza prema financijskim institucijama, dobavljačima i poreznoj upravi.

Uz prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, varaždinskom je Trgovačkom sudu dostavljana opsežna dokumentacija među kojom je i Plana restrukturiranja. Kako se naglašava, njime se žele vjerovnicima pokazati mjere financijskog i operativnog restrukturiranja, kojima bi se postojeća situacija u poduzeću promijenila u pozitivnom smjeru, odnosno nastavilo održivo i profitabilno poslovanja.

- Stjecajem okolnosti, odnosno zbog trenutnog stanja na tržištu uzrokovanog pandemijom SARS Cov-2 virusa društvo se od 16. listopada našlo u blokadi transakcijskih računa od strane Porezne uprave. Cjelokupnoj situaciji pridonijela je i loša poslovna 2019. godina, kada je društvo ostvarilo gubitak od 5,6 milijuna kuna. Razlog gubitka je kriza na tržištu Njemačke na kojem društvo ostvaruje više od 90 posto prihoda, navodi Dragutin Varga, izvršni direktor ITAS Prvomajske.

- Tražbine sadašnjih i bivših radnika, koje iznose 5,2 milijuna kuna, nisu predmet predstečajnog plana i sporazuma, sukladno Zakonu o predstečajnom postupku. Otpremnine, naknada za ozlijede na radu i slično biti isplaćene prema dospijeću, a najkasnije do završetka predstečajnog postupka, navodi se u planu predstečajne nagodbe.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u