Domaće paprike za Podravkin ajvar ima, ali ne kroz cijelu sezonu

D.P./Varaždinske vijesti | 7.9.2017. u 13:38h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Prije 10 godina Josip Harambaša iz Dubovice u Općini Veliki Bukovec, pokrenuo je proizvodnju crvene rog paprike kao jedan od 30-ak Podravkinih kooperanata s tog područja. Uz njih, Podravku paprikom za ajvar opskrbljuju i brojni drugi hrvatski kooperanti od kojih je Podravka ove godine otkupila oko četiri tisuće tona paprike za nagrađivani ajvar.

Problem s plasmanom

Ipak, Harambaša priznaje kako situacija za proizvođače nije bajna te da imaju velikih problema s plasmanom paprike.

- Na našim površinama proizvodimo godišnje oko 40 tona paprike, ali najveći problem nam je plasman s kojim stojimo dosta loše. Mi bi mogli tjedno ubrati i desetak tona, ali nemamo kamo s paprikom pa uberemo samo dvije tone, a ostalo propada, odnosno istrune na polju. Uz to, otkupne cijene su preniske - kazao je Josip Harambaša čiji OPG smo posjetili u sklopu obilaska Podravkinih pogona za proizvodnju ajvara, povodom 50 godina tvornice Kalnik Varaždin pod okriljem Podravke.

20170906 114615 900x506

U Podravci kažu kako žele izaći maksimalno ususret domaćim kooperantima te kako im je plan i želja ajvar proizvoditi isključivo od domaće paprike, ali kako su zasad prisiljeni dio paprike za ajvar uvoziti.

- Radi se o tome da sezona prerade ajvara traje 90 dana, a mi od domaćih proizvođača imamo paprike za 45 dana proizvodnje punim kapacitetom - kazala nam je Slavica Kolesar, direktorica Podravkine tvornice Kalnik u Varaždinu.

Ostatak paprike, kao i patliđan, uvozi se iz Makedonije koja zbog stakleničke proizvodnje ima raniju berbu i duže može isporučivati papriku.

Inače, u 2017. godini za proizvodnju ajvara ugovoren je otkup više od četiri tisuće tona paprike od domaćih kooperanta, odnosno 73 posto ukupnih potreba Podravke, a ostatak je iz uvoza.

20170906 135827 900x506

Stroga kontrola

Ipak, sva paprika koja naposlijetku stigne u Kalnik na preradu u ajvar iz istog je sjemena koje se strogo kontrolira.

- S ciljem osiguranja potpune slijedivosti u proizvodnji, prije desetak godina kreirane su dvije vlastite sorte paprike namijenjene preradi u ajvar, Podravka i Slavonka. To su prve, i zasada još uvijek jedine hrvatske sorte povrća s međunarodnim DUS (Distinguish, Uniformity, Stability) certifikatom upisane u Zajednički katalog sorti Europske unije – izjavio je dr. Zdravko Matotan, direktor službe Razvoj poljoprivrede. Najavio je i razvoj novih sorti crvene rog paprike namijenjene preradi u ajvar u varaždinskoj tvornici za preradu povrća Kalnik.

Inače, dnevno se u Kalniku danas preradi oko 100 tona paprike od koje nastaje oko 60 tona ajvara.

- Četvrtina se proda na hrvatskom tržištu, a 75 posto se izvozi. Najjača tržišta su nam Njemačka, Švedska i Poljska - kazala je Slavica Kolesar.

DSC 3001 900x597

- Ponosni smo što Podravka za potrebe proizvodnje u Tvornici Kalnik Varaždin prije svega surađuje s domaćim OPG-ovima te malim domaćinstvima koje organizacijski pokrivaju organizatori proizvodnje. Grašak je iz vlastite proizvodnje, ciklu osim iz vlastite proizvodnje osiguravaju i proizvođači iz okolice Varaždina, a ostale sirovine nabavljaju se uglavnom iz sjeverozapadne te istočne Hrvatske. Tvornica Kalnik pravi je primjer na koji način Podravka podupire domaću poljoprivrednu proizvodnju, kao temelj za dugoročnu opstojnost hrvatske proizvodnje i izgradnju konkurentskih prednosti.“ – izjavila je Slavica Kolesar, direktorica Podravkine tvornice Kalnik u Varaždinu.

Nove investicije

Kako bi se povećao udio domaće paprike u proizvodnju ajvara u Podravci su najavili nove investicije koje će povećati kapacitet prerade paprike u sezoni. Najavio je to predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

Marin Pucar predsjednik Uprave Podravke 900x600

- Podravka je nedavno provedenu modernizaciju tvornice Kalnik u iznosu od oko 13 milijuna kuna financirala dijelom i sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH za prvi dio projekta „Modernizacija tvornice za preradu povrća“. Isplaćena sredstva u iznosu od oko 6,2 milijuna kuna predstavljaju oko 50 posto vrijednosti ukupne investicije. Veći dio projekta odnosio se na zamjenu stare opreme na liniji steriliziranog povrća, modernizaciju linije te povećanje standarda sigurnosti gotovog proizvoda. Nova linija osigurava porast kapaciteta prerade za 30 posto, smanjuje potrošnju energenata i vode te omogućuje vraćanje jednog dijela asortimana iz takozvanog outsourcinga u vlastitu proizvodnju i razvoj novih proizvoda. Ove godine, za ulaganje u primarnu proizvodnju i povećanje kapaciteta za proizvodnju ajvara, Podravka planira kroz EU fondove povući dodatnih 30 milijuna kuna - doznajemo u Podravci.

 

Označeno u