Kraj godine ujedno je prilika da se u Boxmarku zahvale svojim dugogodišnjim radnicima – jubilarcima kojih ove godine ima 135 Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

DOBRE VIJESTI Unatoč izazovima, Boxmark diže plaće za devet posto

| 30.12.2018. u 18:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Za Boxmark je 2018. godina bila uistinu izazovna. Zabilježili smo drastično smanjenje proizvedenih količina u odnosu na isto razdoblje 2017., a glavni razlog je teška kriza koja potresa njemačku automobilsku industriju, a za koju svakodnevno proizvodimo. To nas nije obeshrabrilo već potaknulo da nađemo rješenja zahvaljujući kojima planiramo i povećanje plaća u 2019. godini - naglašava Tomislav Cesarec, član Uprave Boxmark Leathera iz Trnovca Bartolovečkog, vodećeg proizvođača kožne galanterije za automobilsku industriju.

Što se to dogodilo u njemačkoj automobilskoj industriji, Cesarec objašnjava poznatom aferom.

- Radi se konkretno o aferama vezanima uz testiranje ispušnih plinova benzinskih i dizel motora, uslijed čega su propisana nova stroža pravila i metode za mjerenje emisije ispušnih plinova te je došlo do smanjenja potražnje, posebice za vozilima s dizel motorima. Kako naši kupci nisu mogli u kratkom vremenu implementirati ove zahtjevne promjene, došlo je do zastoja u proizvodnji i općenito ponudi automobila. Time je došlo i do smanjene potrebe za našim proizvodima jer se na tržište nisu uspjele plasirati količine ispravnih automobila, dok se istodobno ogroman broj proizvedenih vozila još uvijek nalazi na zalihama. Logično je da je sve to utjecalo na nas jer naši kupci i partneri diktiraju i naše poslovne rezultate i likvidnost. Tako smo dovedeni u situaciju da imamo velike količine kapitala u zalihama materijala, poluproizvodima i gotovim proizvodima koje nismo mogli unovčiti, dok se narudžbe naših kupaca ne vrate na razine prije razdoblja pada prodaje osobnih vozila - tumači Cesarec.

Zbog takve iznenadne situacije, poduzeli su niz mjera kako bi je prebrodili. Kako navodi član uprave Marijan Batina, optimizirali su poslovne procese smanjivanjem broja smjena u šivaonama, tako da se radi isključivo u jednoj smjeni, a smanjen je i broj smjena u pogonima krojarne i pripreme rada.

Također su optimizirali strojni park i nabavu kože, tako da im danas stiže koža po povoljnijim cijenama, što će rezultirati nižim troškovima poslovanja.

Više o planovima tvrtke, ali i dobrim vijestima koje radnike očekuju u novoj 2019., pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u