Djelatnici iz javnog sektora Varaždinske županije na radionici o državnim potporama Foto: Krešimir Đurić

Djelatnici iz javnog sektora Varaždinske županije na radionici o državnim potporama

| 10.4.2017. u 17:52h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu projekta "Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova", u ponedjeljak 10. travnja u Županijskoj palači u Varaždinu održana je radionica o državnim potporama, s ciljem jačanja profesionalnih kapaciteta zaposlenika jedinica lokalne i regionalne samouprave te javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije za pripremu i provedbu projekata.

Riječ je o projektu koji provodi Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA) ukupne vrijednosti 1.421.576,59 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 1.208.340,10 kuna, odnosno 84,99 posto. Projekt traje 27 mjeseci, od 1. listopada 2016. do 31. prosinca 2018.

- Pristupanjem Europskoj uniji Hrvatskoj su se otvorile velike mogućnosti koje se odnose na europske fondove. Riječ je o oko 10,67 milijardi eura, no s članstvom smo preuzeli i obveze. Bitan dio te priče su potpore - koje su potpore dopuštene, koje nisu, koje su sektorske, državne ili regionalne. Potpore su relativno nova tema koju korisnici još uvijek potpuno ne razumiju. Javljaju se na pozive, šalju projekte, a cijeli taj koncept nije im u potpunosti poznat te ponekad dolazi do poteškoća jer prelaze ograničene iznose ili intenzitete potpora koje mogu dobiti po pojedinom sektoru ili projektu. Cilj ove radionice je objasniti što su zapravo potpore, kako one interferiraju u slobodu tržišta te pojasniti koji su tipovi potpora i institucije koje čine sustav potpore i kontrola upravljanja europskim strukturnim i investicijskim fondovima - pojasnila je Ariana Vela sa zagrebačkog Učilišta EU projekti koje je provelo ovu edukaciju u kojoj su, uz predstavnike AZRA-e, sudjelovali i predstavnici Gospodarske škole Varaždin, osnovnih škola Ludbreg, Šemovec, Beletinec i Svibovec, Dječjeg vrtića Varaždin, Općine Vinica, županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije te Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Kako je istaknuto, iskustvo na razini cijele Europske unije pokazuje da je upravo nerazumijevanje državnih potpora i nesnalaženje u postupcima njihove dodjele razlog za povrat sredstava dobivenih od davatelja potpore, a koji može dovesti do znatnih financijskih posljedica kod primatelja potpore.

- Nažalost, u Hrvatskoj se ne vode precizne statistike o iskorištenosti europskih strukturnih i investicijskih fondova. Prema nekim neslužbenim podacima, ona je vrlo niska tako da je vrlo teško voditi statistike o broju projektnih prijava koje su odbijene ili isključene iz postupke dodjele jer nisu udovoljile nekom od kriterija. Bilo bi dobro kad bismo imali takve podatke, međutim, trenutačno postoje četiri sustava upravljanja i kontrole za četiri operativna programa. U njima djeluju tijela na tri stupnja - posredničko tijelo razine 2, razine 1 i upravljačko tijelo i to je jako veliki broj institucija te je teško reći zbog čega su koji poduzetnici ili javni prijavitelji isključeni iz procedura - napomenula je Vela.

Ivana Prikratki, voditeljica projekta, istaknula je da se ovakve aktivnosti provode u sklopu projekta kako bi se javnopravnim tijelima Varaždinske županije pomoglo u pripremi i provedbi projekata, i to kroz edukacije i savjetodavnu podršku za samu pripremu i provedbu projekata.

- AZRA je raspisala javni poziv za javnopravna tijela koja nam se mogu javiti sa svojom projektom idejom i od nas mogu potpuno besplatno dobiti kompletnu podršku za provedbu projekta. također, radionice su besplatne, i sve što se radi u sklopu projekta je potpuno besplatno za javnopravna tijela s područja Varaždinske županije. u svibnju ćemo organizirati info-dan o pripremi projekata za ESI fondove, a i kasnije ćemo organizirati info-dane i okrugle stolove, te ćemo nastaviti pružati besplatnu podršku u pripremi i provedbi projekata - kazala je Prikratki.

Na radionici je, između ostalog, predstavljen Zakon o državnim potporama, pojašnjeni osnovni pojmovi, elementi i kategorije državnih potpora, a govorilo se i o dopuštenim državnim potporama te izuzećima.

Označeno u