Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu: „Naše tvrtke ulagat će u sjever Hrvatske“

| 4.2.2017. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnike Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u RH na čelu s direktoricom Sonjom Holocher-Ertl primio je u petak župan Varaždinske županije Predrag Štromar sa suradnicima, i to zamjenikom župana Alanom Košićem te pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr. sc. Jelenom Zrinski Berger.

Nakon što je goste upoznao s osobitostima Varaždinske županije te im zahvalio na iskazanom interesu za međusobnu suradnju, Štromar je ukazao da su došli u najkonkurentniju županiju, odnosno sjeverozapadu Hrvatsku koja je najkonkurentnija hrvatska regija.

 - Nekada je Varaždinska županija bila županija sa samo radno intenzivnom proizvodnjom - tekstil, obuća, koža. Bilo je zaposleno jako puno radnika koji su imali jako mala primanja, a politika obrazovanja zapostavljala je Sjever Hrvatske. Izuzetno se puno ulagalo u komunalnu infrastrukturu koja je danas među najboljima u Hrvatskoj, a u međuvremenu se počelo jako ulagati i u obrazovanje – rekao je župan Štromar tijekom prijema na kojem su bili i predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin Čedomil Cesarec te direktorica HGK–Županijske komore Varaždin Snježana Marciuš.

Ukazao je da je u 2015. godini Varaždinska županija ostvarila pozitivnu bilancu od tri milijarde kuna, a vodeći partneri u vanjskotrgovinskoj razmjeni bile su zemlje Europske unije. Prema veličini poduzetnika dominiraju mala i srednja poduzeća koja čine 99,6 posto svih poduzeća, zapošljavaju 69,1 posto svih zaposlenih u gospodarstvu i ostvaruju 59,3 posto prihoda, a udio zaposlenih u gospodarstvu u ukupnom broju zaposlenih na državnoj razini je 4,6 posto. U gospodarskoj strukturi prevladava prerađivačka industrija koja zapošljava 54 posto svih zaposlenih u gospodarstvu, ostvaruje 54 posto ukupnog prihoda i čini 86 posto ukupnog izvoza Varaždinske županije.

Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Republici Hrvatskoj Sonja Holocher-Ertl naglasila je da je namjera Ureda dodatno unaprijediti odnose između dviju zemalja, pri čemu kao glavne prednosti Hrvatske, ali i Varaždinske županije, vidi kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu.

- Austrijske tvrtke aktivno podupiremo pri ulasku na hrvatsko tržište te obradi istog. Također, pratimo razvoj tržišta te redovito organiziramo i susrete austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika. Kao predstavnici austrijskog gospodarstva prisutni smo na vodećim sajmovima u Hrvatskoj, a hrvatskim tvrtkama nudimo podršku prije svega pri pronalasku austrijskih dobavljača i proizvođača ili austrijskih poslovnih partnera neke druge vrste – rekla je direktorica Holocher–Ertl te dodala kako interes za investiranje raste i kako se raduje nastavku suradnje s Varaždinskom županijom.

Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u RH boravila je i u Međimurskoj županiji gdje je najavila austrijska ulaganja.

-Sjever Hrvatske je za austrijske investitore postao jedno dobro mjesto za ulaganje, a iz tog smo razloga i došli u ovu regiju s ciljem da sklopimo prve poslove baš na ovom području. Ovdje su mnoga austrijska poduzeća našla svoje mjesto i izvještavaju o vašem radu, efikasnosti, produktivnosti i ekspeditivnosti, te o jednoj dobroj investiciji. Planiramo i nadalje jačati gospodarsku suradnju s Međimurskom županijom, sa županom smo se dotakli teme i svojevrsnog gospodarskog foruma ili sajma koji će biti mjesto susreta, kako sam uvjerena da postoje mnogi investitori koji će se sigurno odlučiti za ovu regiju za investiranje, rekla je Holocher – Ertl.

Naglasila je da je veseli što među austrijskim poduzećima koja su svoje mjesto već našli u Hrvatskoj vlada optimizam pa ankete koje provode pokazuju pozitivan trend ulaganja i privlačenja novih investicija u zemlju.

-Jer kada jednom otvore tvornicu, sasvim će sigurno u dogledno vrijeme na istom području otvoriti drugu ili treću, za što ima primjera i u Međimurju. Prvo što austrijskog poduzetnika zanima prije investicije je kakva je investicijska klima i kakvo je okruženje u kraju u koji potencijalno dolazi, a kada se radi o Međimurju, sve naše tvrtke imaju samo riječi hvale za rad i Vaš odnos. Posebno je dobra referenca Paul Green“, ukazala je direktorica te dodala da, iako je tek pet mjeseci u Hrvatskoj, zahvaljujući pozitivnim iskustvima poduzetnika prepoznala Međimursku županiju kao startno mjesto za prve suradnje.

Ujedno je pritom objasnila kako se s obzirom na pozitivne rezultate nada da će se mnogi Hrvati vratiti u Hrvatsku, upravo zbog rasta investicija, standarda i većih mogućnosti temeljenih na suradnjama poput ove.

Kako je objasnio međimurski župan Marija Posavec, osim Paul Greena, u Međimurju ima još niz uspješnih investicija austrijskih gospodarstvenika, a uz Paul Green, najveći, TE-PRO te Ferro Preis s više od 800 zaposlenih, dokazuju uspješnost djelovanja austrijskih tvrtki na međimurskom tržištu.

-Kada govorimo o strukturi međimurskog gospodarstva, mi smo najviše vezani upravo uz Austriju, posebice kada govorimo o robnoj razmjeni, o investitorima ovdje u Međimurju, ali i o našim poduzetnicima koji izvoze upravo na austrijsko tržište. Bilo da je riječ o metalsko prerađivačkoj industriji koja je najviše zastupljena ili pak o tekstilnoj industriji, ovim produktivnim sastankom zaključili smo kako će upravo Austrijski ured za vanjsku trgovinu biti neka vrsta institucije koja će povezivati hrvatske i austrijske gospodarstvenike te potencijalne investitore s Međimurjem“, objasnio je međimurski župan naglasivši kako je ovaj posjet iskorišten da se prezentira sve ono što Međimurje ima, gospodarski potencijal, pogodni zemljopisni položaj i efikasnost, kako u javnoj upravi, tako i kod praćenja investitora.

- Poduzet ćemo sve aktivnosti da spojimo naše  gospodarstvenike s austrijskim, kako bi nastavili jednu kvalitetnu suradnju. U prilog nam idu dosadašnji pokazatelji, bez obzira što je bila kriza i recesija, odnos poslovanja s Austrijom je imao uzlazni rast, te Međimurska županija ima pozitivnu vanjsko trgovinsku bilancu. Dakle, više smo izvozili nego što smo uvozili, te se nadam da će tako i ostati, uz ovakvu suradnju i privlačenje investicija“, rekao je Mladen Križaić, predsjednik HGK Međimurja.

Direktorica je kao zaključak naglasila kako će austrijskim investitorima svakako predložiti ulaganje u Međimurje, posebice u Poslovni park Međimurje, koji je prezentiran na radnom sastanku, ali i u tekstilnu i metalsku industriju, dok je župan Matija Posavec dodao kako će tome dati punu podršku, te upravo zbog činjenice da imamo 89% izvoza, koji je dvostruko veći od uvoza, krenuti sa skorim plasmanom na tržišta Austrije i Njemačke.