CONING Utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

CONING Utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka

| 12.4.2018. u 10:10h | Objavljeno u Aktualno

Trgovački sud u Varaždinu rješenjem od 23. ožujka u prethodnom je postupku radi utvrđivanja pretpostavi za otvaranje stečajnog postupka nad varaždinskom tvrtkom Coning odredio provođenje financijsko-knjigovodstvenog vještačenja.

Vještakinji Vlatki Bratić naloženo je da sačini pisani nalaz u kojem će analizirati izjavu o pristupanju dugu izdanu od Coning-inga (tvrtke kćeri) u kontekstu svih dospjelih obveza Coninga te analizirati dokumentaciju priloženu uz izjavu o pristupanju dugu u kontekstu realne mogućnosti podmirenja obveza Coninga. Vještakinja će potom iznijeti stručno mišljenje o tome proizlazi li iz dane izjave o pristupanju dugu da se pristupatelj dugu Coning-ing obvezao da će najkasnije u roku od dva mjeseca od donošenja rješenja o odobrenju pristupanja dugu ispuniti sve dospjele obveze Coninga, a ostale, u vrijeme pristupanja dugu već nastale obveze, kako budu dospijevale.

Coning-ing je, naime, na ročištu u veljači dao izjavu o pristupanju dugu, no obzirom na to da je ona imala manjkavosti sud je naložio da mu se dostavi isprava o pristupanju dugu ovjerena kod javnog bilježnika te da dostavi potrebne priloge. Coning-ing sudu je potom dostavio ovjerenu izjavu o pristupanju dugu kojom je obuhvaćeno 244 vjerovnika, no budući da se radi o opširnoj dokumentaciji te velikom broju vjerovnika i visokom iznosu dospjelih, a nenamirenih obveza Coninga za koje bi Coning-ing trebao jamčiti, sud je sukladno odredbama Stečajnog zakona odredio provođenje vještačenja.

Coning je inače već nekoliko puta izbjegao otvaranje stečaja, a Coning-ing jednom. Naime, Financijska agencija je lani u kolovozu sudu predložila otvaranje stečajnog postupka nad Coning-ingom zbog duga od 220.863 kune u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Premda je sud potom zakazao i ročište radi ispitivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, tvrtka je u međuvremenu dostavila potvrdu Fine u kojoj je navedeno da na dan izdavanja potvrde nije u blokadi te nema nepodmirenih obveza. Sud je potom obustavio postupak za otvaranje stečajnog postupka.

Međutim, prema podacima portala Poslovna.hr, i Coning i Coning-ing trenutno su u blokadi.

Označeno u