CONING Utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka

Napisao/la: -
CONING Utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

Trgovački sud u Varaždinu rješenjem od 23. ožujka u prethodnom je postupku radi utvrđivanja pretpostavi za otvaranje stečajnog postupka nad varaždinskom tvrtkom Coning odredio provođenje financijsko-knjigovodstvenog vještačenja.

Vještakinji Vlatki Bratić naloženo je da sačini pisani nalaz u kojem će analizirati izjavu o pristupanju dugu izdanu od Coning-inga (tvrtke kćeri) u kontekstu svih dospjelih obveza Coninga te analizirati dokumentaciju priloženu uz izjavu o pristupanju dugu u kontekstu realne mogućnosti podmirenja obveza Coninga. Vještakinja će potom iznijeti stručno mišljenje o tome proizlazi li iz dane izjave o pristupanju dugu da se pristupatelj dugu Coning-ing obvezao da će najkasnije u roku od dva mjeseca od donošenja rješenja o odobrenju pristupanja dugu ispuniti sve dospjele obveze Coninga, a ostale, u vrijeme pristupanja dugu već nastale obveze, kako budu dospijevale.

Coning-ing je, naime, na ročištu u veljači dao izjavu o pristupanju dugu, no obzirom na to da je ona imala manjkavosti sud je naložio da mu se dostavi isprava o pristupanju dugu ovjerena kod javnog bilježnika te da dostavi potrebne priloge. Coning-ing sudu je potom dostavio ovjerenu izjavu o pristupanju dugu kojom je obuhvaćeno 244 vjerovnika, no budući da se radi o opširnoj dokumentaciji te velikom broju vjerovnika i visokom iznosu dospjelih, a nenamirenih obveza Coninga za koje bi Coning-ing trebao jamčiti, sud je sukladno odredbama Stečajnog zakona odredio provođenje vještačenja.

Coning je inače već nekoliko puta izbjegao otvaranje stečaja, a Coning-ing jednom. Naime, Financijska agencija je lani u kolovozu sudu predložila otvaranje stečajnog postupka nad Coning-ingom zbog duga od 220.863 kune u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Premda je sud potom zakazao i ročište radi ispitivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, tvrtka je u međuvremenu dostavila potvrdu Fine u kojoj je navedeno da na dan izdavanja potvrde nije u blokadi te nema nepodmirenih obveza. Sud je potom obustavio postupak za otvaranje stečajnog postupka.

Međutim, prema podacima portala Poslovna.hr, i Coning i Coning-ing trenutno su u blokadi.

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.