Čak 50-ak kućanstava u gradu Varaždinu prijavljeno na natječaj Fonda za mikrosolare

Varaždinske vijesti | 19.10.2019. u 12:57h | Objavljeno u Aktualno

Inicijativa Grada Varaždina koji je među prvima u Hrvatskoj prepoznao potencijal malih solarnih elektrana da preko svojih partnera pripremi projekte mikrosolara za kućanstva se pokazala kao pun pogodak i izazvala ogroman interes. Preko 270 kućanstava se prijavilo u mjesec dana koliko je bio otvoren gradski poziv za iskaz interesa, a njih više od 50 je već prijavljeno na natječaj Fonda.

Međutim, iako je najavljeno da će biti otvoren do kraja ove godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske (www.fzoeu.hr) nakon mjesec dana privremeno je 17. listopada zatvorio Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama, i to zbog velikog broja prijava koje su premašile raspoloživi iznos subvencija od 20 milijuna kuna.

- Nažalost, zatvoren je Javni poziv s 17. listopadom iako je najava bila do kraja godine. No, nadamo se da je to privremeno kao što i piše na samoj objavi Fonda. Naš plan je bio da do kraja natječaja prijavimo sve zainteresirane građane po kronološkom redu prijava. Međutim, s obzirom da je dosad na Fond pristiglo ukupno oko 500 projekata, jasno je da je 10 posto njih stiglo samo iz Varaždina, dok će to u smislu financija biti još i dosta veći udjel budući da je za naš grad po stopi razvijenosti subvencija od 40 %, a još su dvije kategorije gdje se građanima subvencionira po 60 ili 80 %. Bez obzira na ovakvo nenadano i brzo zatvaranje natječaja, ovim putem poručujemo građanima koji su dostavili svu dokumentaciju da će do kraja godine svakako dobiti svoj projekt čija se vrijednost izrade kreće od 2000 do 4000 kuna, i to je također izravna pomoć grada i ušteda građanima. S gotovim projektom građani će moći čekati ili da se otvori još jednom ovaj natječaj s obzirom da je privremeno zatvoren, ili čekati novi sljedeće godine ili pak sami investirati – ističu u varaždinskom Centru kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o. koji je sa Zelenom energetskom zadrugom kao partnerom osmislio i proveo cijeli projekt za Grad Varaždin. Grad je subvencionirajući projektiranje želio potaknuti građane na bolje iskorištenje obnovljivih izvora energije, a velik interes građana pokazuje da je ta inicijativa pun pogodak.

Naime, na Javni poziv za iskaz interesa pristiglo je više od 270 prijava, a do zatvaranja natječaja uz pomoć partnera izradilo se i prijavilo više od 50-ak projekata za građane Grada Varaždina, i to kronološkim redom prijava. Jedan dio građana nije zadovoljavao uvjete (primjerice imali su krovni pokrov od šindre ili slično), jedan dio nije dostavio dokumentaciju, tako da oni nisu zadovoljili uvjete za kretanje u projektiranje. Za sve ostale koji su dostavili dokumentaciju projekti su u izradi i napravit će se sukladno dogovoru Grada Varaždina i partnera projekta CKOIE-a i ZEZ-a.

„Varaždinci su pokazali velik interes za solare a budući da je Fond odjednom raspisao natječaj u rujnu vrlo se intenzivno radilo. Nije bio lak posao za projektante i administraciju. Intenzivno smo s CKOIE-jevim inženjerima radili na komunikaciji s građanima, prikupljanju dokumentacije i izradi projekata, a angažirani su i vanjski suradnici. Pri izradi projekata bilo je svakakvih komplikacija s dokumentacijom građana, što od potvrde o sukladnosti čestica do neusklađenih adresa, konzervatora, gomile poziva i mailova. Takve prepreke su dosta uobičajene u ovakvim projektima, ali bitnije je da zainteresiranost u gradu Varaždina itekako postoji i drago nam je što smo mogli pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije“, ističe Sanela Mikulčić i Lucija Nađ iz Zelene energetske zadruge. 

Inače, kroz projekt Grada Varaždina i partnera je, osim samog interesa za mikrosolare, prikupljena i vrijedna baza kućanstava s kojom će se dalje nastaviti raditi u daljnjoj provedbi projekta obnovljivih izvora energije. Prema iskazu interesa čak 98% građana je zainteresirano za ulaganje u druge oblike obnovljive tehnologije u svom kućanstvu, a 45% građana istaknulo je da želi ulagati u javne projekte obnovljivih izvora energije.

Sve su to temelji za početak „solarne revolucije“ u Varaždinu, o čemu će biti riječi 25.10. na Geotehničkom fakultetu, gdje se  u suorganizaciji ZEZ-a, CKOIE-a i Grada Varaždina održava Climathon pod parolom „Solarni grad Varaždin“ gdje se očekuje sudjelovanje stotinjak studenata iz Varaždina i okolice.