Bečane opet raspametila vrhunska vina PZ Ivanec

| 27.10.2020. u 09:17h | Objavljeno u Aktualno

Poljoprivredna zadruga Ivanec ponovno je potvrdila kvalitetu svojih vina na bečkom AWC-u (Austrian Wine Challenge), najvećem međunarodnom natjecanju vina i vinara, koje je službeno priznato od EU. I to kako! Njezin Pinot bijeli 2019. dobio je srebrnu medalju, a Muškat žuti 2019. najblistaviju, zlatnu, i to među više od 11 tisuća vina 1.510 vinarija iz 41 zemlje, što je zbog pandemije ipak manje vina i vinara u odnosu na prošlu godinu.

w_pz_ivanec_cardak_77_9.JPG

Znanje, trud i podneblje

- Drago nam je da su naša vina i ove godine ponovno osvojila medalje u Beču, a posebno što nam je lanjski Muškat žuti donio zlato s tako prestižnog natjecanja na kojemu tek petina uzoraka osvaja medalje, veli nam Branko Putarek, direktor PP Ivanec, čija je PZ ove godine po osmi put sudjelovala na bečkom ocjenjivanju vina.
Tijekom svih godina nastupa u Beču, ivanečki vinari niti jednom se nisu vratili bez medalja za barem neka od svojih vina.
- Zapravo, uvijek smo dobivali dvije do tri medalje. Naši su vinogradi na površini od 10 hektara i najveći su u jednom komadu u Varaždinskoj županiji, a od 37 tisuća trsova, najzasupljenija sorta je Rajnski rizling, zatim slijede Pinot bijeli, Muškat žuti, Traminac, Šipon i Graševina. Od crnih sorata, tu je Syrah, te Pinot crni. Vinogradi su posađeni sa WCR klonskim sadnim materijalom izuzetne kvalitete iz talijanskog rasadnika Rauscedo čije cijepove prodajemo u našoj poljoapoteci u Ivancu u sklopu koje se nalazi i vinoteka u kojoj se mogu kupiti naša vina, ukazuje Rudolf Gotal, komercijalist u PZ Ivanec, napominjući da se osim u vinograde, ulagalo i u opremu te tehnološki proces.
Objašnjavajući što je razlog da vina PZ Ivanec osvajaju medalje ne samo u Beču, nego i drugim međunarodnim i domaćim natjecanjima, Gotal ukazuje na vrhunsko znanje i trud ivanečkih vinara, ali i na značaj podneblja.

w_pz_ivanec_vina_nagrađena_awc_9.jpg

Od sada i u buteljama

- Vinogorje Čardak iznad dvorca u Klenovniku, koje je naše glavno vinorodno područje, posebna je mikrolokacija. Otkrio ju je još grof Drašković, koji je podigao vinograde i sagradio podrum, koji i danas koristimo. Na tom su području niski prinosi, koji daju kvalitetna, štoviše, vrhunska vina. Razlog je dvojaki. S jedne strane to je mineralizirano, vapnenasto tlo, a s druge strane je pozicija, odnosno položaj naših vinograda. Riječ je o tzv. jugozapadnom amfiteatru, tako da su trsovi cijelog dana izloženi sunčevim zrakama. Zahvaljujući tome, naša vina imaju idealan omjer alkohola i kiselina, objašnjava Gotal.
Vrhunsku kvalitetu vina PZ Ivanec, kako dodaje, nisu prepoznali samo ocjenjivači vina brojnih natjecanja u zemlji i inozemstvu, kao što su Sabatina, AWC i londonski IWC, već i tržište.
- Pratimo trendove u svijetu vinarstva, ali nije lako, posebno kada svi trpimo posljedice koronavirusa. No, trudimo se osluškivati želje kupaca i pratiti promjene na tržištu. Naša vrhunska vina isporučujemo u posebno dizajniranim buteljama s crtežom dvorca Trakoščan te u podrumima nemamo veće količine vina ranijih berbi, međutim, još uvijek nam je udio rinfuznih vina u prodaji dosta visok pa nam je želja povećati prodaju vina u buteljama, ukazuje Gotal, kojeg posebno veseli što su vina PZ Ivanec našla svoje mjesto i među pojedinim kućama za odmor s pričom, budući da to zapravo govori kako i turisti cijene kvalitetu njihovih vina.


Kušaonica u podrumima grofa Draškovića iz XVII. stoljeća

Vina PZ Ivanec mogu se kupiti u poslovnim prostorima PZ-a u Ivancu te u vinoteci Suvenirnice Varaždinskih vijesti na središnjem varaždinskom trgu, Trgu kralja Tomislava. Međutim, dogodine će se moći kušati i u novoj kušaoni na lokalitetu gdje se proizvode, na Čardaku kod dvorca u Klenovniku.
- PZ Ivanec uspješno je prijavila projekt proširenja podruma i izgradnje kušaonice na ovogodišnju vinsku omotnicu, što je naša davna želja. Ovim ulaganjem od 1,5 milijuna kuna, dogradit ćemo dio podruma u kojem ćemo imati prihvat i preradu grožđa, a dijelom ćemo ga tu čuvati. Zahvaljujući tome, postojeći, višestoljetni podrum ćemo osloboditi te umjesto sadašnjih inox bačvi staviti drvene te urediti kušaonicu kako bi se vrhunska vina mogla kušati tamo i gdje nastaju, veli Putarek, dodajući da će se urediti i terasa oko podruma na kraju njihovih vinograda na Čardaku odakle se pruža ako ne najljepši, onda jedan od najljepših pogleda na Ivančicu pa i šire.

w_DJI_0073.JPG



Označeno u