Obnovit će se osnovne škole u Bednji i Velikom Bukovcu te Srednja škola Novi Marof

AZRA i Varaždinska županija prijavile tri projekta energetske obnove škola

vv | 23.2.2017. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za sufinanciranje energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, koji je službeno zatvoren 20. veljače, Varaždinska županija, u suradnji sa školama kojima je osnivač, i Agencijom za razvoj Varaždinske županije prijavila je tri projekta energetske obnove škola s područja Varaždinske županije, od ukupno šest prijavljenih projekata s područja županije.

Riječ je o projektima energetske obnove Osnovne škole Franje Serta Bednja, Osnovne škole Veliki Bukovec te Srednje škole Novi Marof, ukupne vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna. AZRA je pružala savjetodavnu podršku u pripremi projekata energetske učinkovitosti škola, dok je ulogu partnera u ovom pozivu preuzeo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 pregledao projekte i potvrdio njihovu spremnost za prijavu.

- Svrha Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, što će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto, a što će se u još većem postotku realizirati i u ove tri škole koje smo prijavili na natječaj – istaknuo je direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić te dodao da je na ovaj proziv prijavljen ukupno 231 projekt energetske obnove fakulteta, škola, vrtića te učeničkih domova diljem Hrvatske, ukupne vrijednosti oko 800 milijuna kuna, dok je predviđena alokacija pozivom bila 152 milijuna kuna, no u ministarstvu najavljuju i mogućnost povećanja alokacije.

Direktor AZRA-e ističe da je bila planirana prijava i još nekoliko projekata energetske obnove škola, jer operativni, odnosno ljudski kapaciteti AZRA-e i Županije to omogućuju, no ograničavajući faktor su kao i najčešće financijski kapaciteti.

- No, zato je Varaždinska županija u suradnji s AZRA-om na jedan drugi natječaj prijavila još jedan projekt koji će doprinijeti povećanju energetske učinkovitosti škole, konkretno obnovu ovojnice zgrade Osnovne škole Novi Marof ukupne vrijednosti 1.229.590 kuna, u sklopu javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje projekata u 2017. godini prema Programu podrške regionalnom razvoju, a u sklopu kojega će se provoditi aktivnosti izvođenja toplinske fasade, zamjena drvene stolarije, postojećeg pokrova, žlijebova i dijela oštećene drvene građe krovišta, postava toplinske izolacije na tavanu, i sl., te se nadamo da će ti svi projekti biti i odobreni za prijavu – izjavio je Lukačić.

Zadovoljstvo uspješnom prijavom novih projekata energetske obnove škola izrazio je i župan Predrag Štromar.

- Varaždinska županija prednjači u energetskoj obnovi javnih zgrada, a tu mislim i na obrazovne institucije. Mi smo energetsku obnovu započeli još prije sedam godina i to vlastitim financijskim sredstvima, a na temelju toga napravljen je državni program energetske učinkovitosti kojeg država financira uglavnom s 40 posto. Drago nam je zbog toga. Naime, tu se radi o višemilijunskim uštedama, a dobiva se i novi, drugačiji odnosno ljepši izgled samih zgrada – kazao je Štromar.

Što se tiče same energetske obnove, u Osnovnoj školi Franje Serta Bednja energetska obnova izvršit će se kroz izvedbu toplinske izolacije vanjskog zida grijanog prostora, toplinske izolacije unutarnjeg zida grijanog prostora prema negrijanom prostoru, toplinske izolacije stropa i poda grijanog prostora prema vanjskom ili negrijanom prostoru te zamjenom postojeće stolarije, dok će se obnova sustava grijanja prostora izvršiti zamjenom postojećih radijatorskih ventila s dinamičkim radijatorskim termostatskim ventilima s regulatorom diferencijalnog tlaka, zamjenom postojećih cirkulacijskih crpki grijanja i ugradnjom solarnog sustava za pripremu PTV. Kombinacijom navedenih građevinsko-obrtničkih i strojarskih mjera ostvariti će se smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini za 69,14 % u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera. Provedbom projekta povećat će se udio OIE u apsolutnim potrebama za 2,36%, smanjit će se godišnja potrošnja primarne energije sa 302.790,90 kWh/god na 93.452,80 kWh/god te će doći i do smanjenja emisije CO2 za 71,63%.

Ukupna vrijednost projekta je 2.130.011,81 kuna.

Kod Srednje škole Novi Marof energetskom obnovom predviđa se izvedba ETICS sustava toplinske izolacije vanjskih zidova, toplinske izolacije stropova prema negrijanom tavanu, toplinske izolacije poda prema negrijanom podrumu, izolacije unutarnjih zidova prema negrijanom podrumu te zamjene dijela postojeće stolarije. Osim navedenog, predviđa se i modernizacija sustava grijanja ugradnjom energetski visokoučinkovite dizalice topline zrak-voda te kondenzacijskog plinskog uređaja (sa pripadajućom upravljačkom i regulacijskom opremom) za grijanje prostora, uz izvođenje elektroinstalacijskih krugova za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija. Naposljetku, predviđena je i ugradnja integrirane sunčane elektrane namijene proizvodnji električne energije s ciljem smanjenja ili anuliranja vlastite potrošnje električne energije. Kombinacija navedenih projektnih aktivnosti rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini za 73,14% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe navedenih mjera i korištenje OIE. Provedbom projekta povećat će se udio OIE u apsolutnim potrebama za 67,31%, smanjit će se godišnja potrošnja primarne energije sa 141.290 kWh/god na 10.337 kWh/god te će doći i do smanjenja emisije CO2 sa 28,52t na 1,99t, odnosno za 93,03%.

Ukupna vrijednost projekta je 1.626.790,17 kuna.

U Osnovnoj školi Veliki Bukovec energetska će se obnova izvršiti kroz izvedbu povećanja toplinske zaštite ovojnice zgrade (vanjskih zidova, zidova prema tlu, podova prema tlu, stropova prema provjetravanom tavanu, kosih krovova iznad grijanog prostora te vanjske stolarije), unaprjeđenje termotehničkih sustava za grijanje (kotao), zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom te uvođenje sustava obnovljivih izvora energije (dizalica topline i fotonaponski moduli). Kombinacijom navedenih građevinsko-obrtničkih i strojarskih mjera ostvariti će se smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini za 52,99% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera. Provedbom projekta povećat će se udio OIE u apsolutnim potrebama za 49,73%, smanjit će se godišnja potrošnja primarne energije sa 1,24 GWh/god na 0,58 GWh/god te će doći i do smanjenja emisije CO2 za 69,74%.

Ukupna vrijednost projekta je 5.461.944,98 kuna.