U sklopu razvoja biciklizma izrađena je dvojezična Cikloturistička karta Varaždinske županije Foto: ilustracija

Analiza 2016.: Turističke brojke pokazuju daljnji rast potrošnje u Varaždinskoj županiji

Varaždinske vijesti | 21.1.2017. u 11:05h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Sudeći prema brojkama i svim analizama dostupnim u sustavu eVisitor, Varaždinska županija je i prošle godine i u Hrvatskoj i u svijetu prepoznata kao zanimljiva turistička destinacija - priopćili su iz Turističke zajednice Varaždinske županije.

Navodi se da je u Varaždinskoj županiji, unatoč malom broju kvalitetnih smještajnih kapaciteta, u 2016. godini nastavljen porast broja dolazaka i noćenja turista. Tako je, u odnosu na 2015. godinu, broj dolazaka veći za 6%, od čega je broj dolazaka domaćih turista povećan za 5%, a stranih za 7%.

Lani je broj noćenja u Varaždinskoj županiji povećan za 11%, od čega je broj noćenja domaćih turista veći za 19%, dok su noćenja stranih turista veća za 1% u odnosu na 2015. godinu. Udio domaćih i stranih turista je 60%:40%. U usporedbi s rekordnom 2012. godinom dolasci su povećani za 20%, a noćenja za 19%.

- Najviše veseli kontinuirani rast dolazaka i noćenja stranih turista, koja su u zadnjih pet godina povećana za 30 posto. Da je kvaliteta usluge i turističkih proizvoda na visokoj razini dokazuje podatak o turističkoj članarini koju uplaćuju tvrtke prema ostvarenoj dobiti. Ona je čak dvostruko veća od susjednih nam županija, izuzev Zagrebačke županije na čijem se području nalazi zrakoplovna luka - ističe Elizabeta Dolenec, direktorica županijske TZ.

Dodaje da je TZ Varaždinske županije u 2016. godini nastavila kontinuirano raditi na prepoznatljivosti i brendiranju županije kao destinacije, kao i na podizanju kvalitete usluge turističkih sadržaja, što za rezultat ima povećavanje potrošnje u destinaciji.

- Posebno se ističe projekt "Okusi varaždinskog kraja", kojim se definirala ponuda tradicionalne kuhinje našega kraja te se razvijaju priče o životu ovog kulinarskim naslijeđem zanimljivog i atraktivnog područja koje se počelo prepoznavati kao gastronomski vrijedno turističko odredište - naglasila je Dolenec, dodavši da je, uz promotivni materijal i male serijale koji su izdani u 2015. godini, prošle godine izdana i brošura na hrvatskom i engleskom jeziku koja svaki ugostiteljski objekt prati pričom ili legendom.

Prvi su put održani "Dani okusa varaždinskoga kraja", a odličan odaziv gostiju iz cijele Hrvatske, ističu iz TZ, bio je vrlo ugodno iznenađenje za uključene ugostitelje.

U sklopu daljnjeg razvoja biciklizma izrađena je dvojezična Cikloturistička karta Varaždinske županije na kojoj su označene sve biciklističke rute Varaždinske županije, zajedno sa svim turističkim i ostalim potrebnim informacijama. Sve rute implementirane su u online kartografski sustav čime se omogućuje preuzimanje podataka za GPS uređaje.

Turistička zajednica Varaždinske županije bila je domaćin brojnim stranim turističkim novinarima i studijskim putovanjima turističkih agencija. Varaždinsku županiju je tako u 2016. godini obišlo 60-ak turističkih agenata iz SAD-a, Izraela i Južne Koreje te novinari iz Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Njemačke. Na području Varaždinske županije snimljena je i emisija Croatia`s Finest, prvi hrvatski gastronomski putopis koji se emitira na National Geographic Channelu, a za National Geographic sniman je i Trakošćan.

S područja Varaždinske županije nastalo je i niz putopisa, te je tako snimateljska ekipa francuskog Tolt Productiona snimila priloge za putopis po Hrvatskom Zagorju. U sklopu svojih aktivnosti TZ Varaždinske županije odradila je niz predstavljanja na sajmovima i posebnim prezentacijama, odrađene su i specijalizirane edukacije, a TZ je pridruženi partner na pet projekata financiranih iz fondova Europske unije, navodi se u priopćenju.

- U 2016. godini prvi put je organiziran i "Festival letećih gitara", kojim se nastavlja brendiranje Varaždinske županije kao gitarističke prijestolnice svijeta i koji je već u prvoj godini ugostio niz svjetski poznatih gitarističkih umjetnika - napomenuli su iz županijske Turističke zajednice.