Akademija za poduzetništvo: Cilj je praktičnim savjetima ojačati poduzetničke vještine

Napisao/la: -
Akademija za poduzetništvo: Cilj je praktičnim savjetima ojačati poduzetničke vještine Foto: Krešimir Đurić

- Pokušali smo složiti kurikulum o temama za koje su naši poduzetnici izrazili interes, od onih koji tek namjeravaju postati poduzetnici, poduzetnika početnika do onih koji su već u fazi rasta i razvoja. Iako o poduzetništvu danas svi govore, a ušlo je i u sve školske kurikulume, od predškolskog obrazovanja nadalje, smatram da, nažalost, te teme još uvijek nisu dovoljno kvalitetno niti količinski dovoljno zastupljene, a poduzetnici danas svakodnevno izražavaju želju i potrebu za takvim temama i sadržajima - istaknula je Irma Dračić, jedna od predavačica na Akademiji za poduzetništvo koju je pokrenulo Pučko otvoreno učilište Varaždin.

- Riječ je o tome da je okoliš u kojem djelujemo vrlo dinamičan, novosti su svakodnevne i moramo ići ukorak s vremenom, ne radi se tu samo o struci za koju ste se opredijelili, području koje volite i u kojem ste dobri, već i o popratnim stvarima koje vas tjeraju da učite marketing, ekonomiju, knjigovodstvo, financije i mnogim drugim stvarima za koje možda niste ni bili primarno educirani, ali morate ih znati, jer kaže se da "neznanje ne oslobađa od krivice". Svi moramo poslovati u skladu sa zakonom, svi trebamo nekakve praktične savjete da bismo lakše "plivali" u tim nemirnim poduzetničkim vodama, i upravo zato je pokrenuta ova poduzetnička akademija - naglasila je Dračić.

akademija_za_poduzetništvo_03.jpg

Ravnateljica POU Varaždin Lana Velimirović Vukalović na današnjoj je početnoj konferenciji napomenula da program kreće za nekoliko dana, kao i da će osnovni (basic) program biti besplatan za sve poduzetnike i poduzetnice s područja grada Varaždina.

- Sada krećemo s grupom od 16 polaznika, a riječ je o pilot-projektu od 170 nastavnih sati i želimo vidjeti jesmo li na pravom putu. Do kraja godine vidjet ćemo treba li program kakve korekcije. Paralelno će ići i napredni (advanced) program, koji će uključivati komercijalne tečajeve, radionice i seminare na tržištu, s istim modulima kao i u osnovnom programu. Više o modulima zainteresirani mogu doznati na internetskim stranicama POU Varaždin. Imat ćemo i radionice za djecu i mlade, jer želimo razvijati njihovu kreativnost. Nije nam cilj stvoriti djecu poduzetnike, već kroz poduzetničke vještine ojačati druge njihove vještine. Razmišljamo i o novim dimenzijama vještina, vezano za socijalno poduzetništvo, a Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin zainteresirano je za poseban kurikulum za obrtnike - istaknula je Velimirović Vukalović.

akademija_za_poduzetništvo_13.jpg

U program je uključen i Tehnološki park Varaždin.

- Tehnološki park je prepoznao vrijednost ovog programa, budući da se mi bavimo uglavnom poduzetničkom infrastrukturom koja je neupitno važna, ali još su važniji ljudi koji dolaze u tu poduzetničku infrastrukturu. Odmah smo prepoznali da je ovaj program iznimno dobro koncipiran i kvalitetan, predavači će imati praktični pristup predavanjima, stoga smo se i priključili pronalaskom adekvatnih polaznika, od kojih neki već jesu u Tehnološkom parku, a neki tek trebaju doći - rekao je Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka.

akademija_za_poduzetništvo_14.jpg

Među polaznicima osnovnog programa je i Lovro Metlikovec.

- Imam obrt koji se bavi digitalnim marketingom i, iako sam završio Ekonomski fakultet, tijekom obrazovanja nisam dobio neka praktična znanja o poduzetništvu. Zato sam ovdje, kako bih doznao kako se nešto može bolje napraviti. Svatko tko uđe u poduzetništvo očekuje nekakav rast i razvoj u poslovnom i osobnom smislu, tu je bitan optimističan stav, stoga očekujem da ću ovdje doznati puno praktičnih i korisnih znanja - istaknuo je Metlikovec.

Sudionicima su se obratili i Branka Šaško, predstojnica varaždinskog HZZ-a, Boris Kos, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, Ivana Matić, direktorica "Women in Adria", Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan te Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

akademija_za_poduzetništvo_16.jpg

- Cjeloživotno učenje je važno i za žene i za muškarce te iznimno cijenim inicijativu Pučkog otvorenog učilišta da je pokrenulo akademiju za poduzetnike. O ženama poduzetnicama je ipak važno govoriti, jer ispred žena na tržištu rada postoji niz prepreka koje su specifične isključivo za žene. Najveći broj pritužbi odnosi se na neravnopravnost u natječajnom smislu, vezano za spolno uznemiravanje, za otkaz ugovora o radu na određeno vrijeme, za negativno okruženje vezano za ostvarivanje majčinstva i roditeljskih uloga... Žene se u svim segmentima na tržištu rada susreću s nizom prepreka i zato je važno da žene poduzetnice imaju određene servise kako bi se mogle otisnuti u privatne vode, a za to bi država, Županije i Gradovi trebali imati više senzibiliteta za zaposlene osobe koje žele raditi i ostvarivati privatan život. Takav balans je iznimno važan - naglasila je pravobraniteljica.

Održan je i panel "Zašto edukacija za poduzetništvo?", nakon čega su sudionici mogli doznati više o dobrom marketingu u doba ogromne količine informacija, EU fondovima, projektima i programima za MSP, važnosti poslovnih modela, troškovima i nabavi.

akademija_za_poduzetništvo_01.jpg

akademija_za_poduzetništvo_02.jpg

akademija_za_poduzetništvo_04.jpg

akademija_za_poduzetništvo_05.jpg

akademija_za_poduzetništvo_06.jpg

akademija_za_poduzetništvo_07.jpg

akademija_za_poduzetništvo_08.jpg

akademija_za_poduzetništvo_09.jpg

akademija_za_poduzetništvo_10.jpg

akademija_za_poduzetništvo_11.jpg

akademija_za_poduzetništvo_12.jpg

akademija_za_poduzetništvo_15.jpg

akademija_za_poduzetništvo_17.jpg

akademija_za_poduzetništvo_18.jpg

akademija_za_poduzetništvo_19.jpg

akademija_za_poduzetništvo_20.jpg

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.