Agro-financijska akademija za poljoprivrednike okupila velik broj zainteresiranih

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.3.2019. u 10:24h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem savjetovanja oko pokretanja poslovanja, mogućnostima financiranja, privlačenju EU fondova te izradi poslovnog plana održana je, nakon Đakova, druga Agro-financijska akademija u varaždinskoj Zagrebačkoj banci.

Naime, radi se o radionicama za poljoprivrednike, a u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore i Zagrebačke banke, na kojima su predavanja održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske obrtničke komore, predstavnici Zagrebačke banke te LAG-a Sjeverozapad.

- Ove radionice su u dugoročnoj suradnji sa Zagrebačkom bankom. Radi se o partnerskom odnosu i jednom od niza projekata koji radimo s njima. Prva akademija u Đakovu je bila jako dobro posjećena, a cilj nam je proći po svim županijama. Jedan od pilot projekata se radi na varaždinskom području koje je puno malih OPG-ova, malih start up poljoprivrednika i upravo su nam oni ciljana skupina. Oni trebaju saznati iz prve ruke osnovne informacije u financijskom smislu, želimo im skrenuti pozornost kako da se ne "popiknu", na koji način pravilno posložiti poslovanje, ali i savjetovati ih po pitanju dileme treba li ući u sustav PDV-a ili ne, biti li paušalista, na koji način izgraditi dodatne djelatnosti, bez velikih trzavica i uz pomoć nekih financijskih institucije - rekao je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Dodao je i da je interes solidan, a u budućnosti se razmatra mogućnost razdvajanja radionica za potrebe onih poljoprivrednika koji su početnici i onih koji znaju više o ruralnom razvoju.

- Suradnja s različitim institucijama dobro funkcionira te je potrebna jer ipak HPK je krovna institucija svih poljoprivrednika u RH, imamo 70.000 OPG-ova plus svi oni dobrovoljni članovi. Surađujemo sa svim institucijama od Obrtničke i Gospodarske komore, LAG-om i ostalima koji mogu dati doprinos poljoprivredi na bilo kojoj razini - zaključio je Jakopović.