Zvjezdana Kušter (HGSS) u timu za spašavanje u Turskoj: Na terenu kaos, našu bazu čuvala vojska Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite RH

Zvjezdana Kušter (HGSS) u timu za spašavanje u Turskoj: Na terenu kaos, našu bazu čuvala vojska

| 20.2.2023. u 16:10h | Objavljeno u Društvo

- Bili smo smješteni malo izvan grada, u ograđenoj bazi u grijanim šatorima s vojničkim krevetima i vrećama za spavanje. Bilo je sigurnije nego biti u zgradi na tlu koje se stalno trese. Stalno su nas čuvali policija i vojska - kaže Zvjezadna Kušter

Zvjezdana Kušter, članica HGSS stanice Čakovec, bila članica hrvatskog tima, modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Ravnateljstva civilne zaštite, modula koji je šest dana nesebično tragao i spašavao unesrećene u razornom potresu koji je 6. veljače pogodio jugoistok Turske na granici sa Sirijom. Jačina potresa bila je 7.7, a do danas je zabilježeno više od 5700 naknadnih udara. Usmrtio je više od 46.000 ljudi, mnogi se još uvijek vode kao nestali, a materijalna šteta tek se zbraja. Najteže su pogođene pokrajine Kahramanmaras i Hatay, a naš tim bio je u potonjoj u gradu Antakyji, 40 kilometara zračne linije udaljenom od Sirije.

330970197_755215282614923_6327955063070374749_n.jpg

- Imala sam sreću i privilegiju doći u taj modul. Na terenu je situacija bila užasno teška. Prvi dan je bilo malo kaotično, a isto se dogodilo i kod nas u Petrinji - ljudi su čuli da je potrebna pomoć i svi su nahrupili. Nastao je kolaps u prometu, regulirala ga je vojska, a zadnjih 170 kilometara putovali smo devet sati. Jedva smo došli do baze i natrag u grad – prisjeća se Kušter. Tim je bio smješten malo izvan grada, u ograđenoj bazi u grijanim šatorima s vojničkim krevetima i vrećama za spavanje. Bilo je sigurnije nego biti u zgradi na tlu koje se stalno trese, kaže. Ističe da su ih čuvali i vojska i policija te da su svi sigurnosni aspekti bili su pokriveni. A kako je izgledao jedan radni dan?

329907076_583898440437756_1308343952623375873_n.jpg

- Izgubili smo pojam o vremenu, svodilo nam se na dan i noć. Kad bi se razdanilo krenuli smo s pripremama. Na teren smo kretali po primitku prve informacije, za vrijeme kratke pauze nešto pojeli i vratili se na teren gdje smo ostajali do sumraka ili dokad nismo do kraja odradili ruševinu. Po noći nismo radili isključivo zbog sigurnosnih razloga – priča Kušter. Svakodnevno su obilazili srušene i polusrušene objekte, pretraživajući ih sa psima. - Znali smo ulaziti i u zgrade koje nisu bile sigurne i riskirali psa – dodala je.

WhatsApp_Image_2023-02-19_at_10.08.50.jpeg

TESLA I ZVJEZDANA - ODLIČAN TIM Njemačka ovčarka Tesla uskoro će navršiti tri godine. - Tesla je malo crno čudo. Jako voli raditi, voli akciju i pokazala se veoma stabilnom. Na ruševini u Turskoj Tesla je radila i tražila između dva bagera i dvadesetak ljudi. Nije pokazivala ni strahove ni nelagodu – kaže Zvjezdana Kušter. Pročelnik Putar za Zvjezdanu i Teslu kaže da su kao tim već u ranoj dobi pokazale jako dobru reakciju na stres u treningu. - Bit će odličan tim za spašavanje. Zapravo, sada su to i dokazale – dodao je.

Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci