ŽUPANIJSKA PALAČA Sagrađena po nalogu Marije Terezije, a u njoj se nalazio i - zatvor! Foto: Ilustracija/Arhiva VV/Gradski muzej Varaždin

ŽUPANIJSKA PALAČA Sagrađena po nalogu Marije Terezije, a u njoj se nalazio i - zatvor!

Igor Čolaković | 12.6.2022. u 15:44h | Objavljeno u Društvo

Županijska palača u Varaždinu na Franjevačkom trgu, u kojoj je sjedište župana i Varaždinske županije, slavi 250. rođendan! U sklopu obilježavanja 250. godišnjice izgradnje palače nedavno održan je i znanstveni skup posvećen - palači Varaždinske županije. Znanstveni skup su organizirali varaždinski Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Varaždinska županija i Koncertni ured Varaždin.

- Izgradnja županijskih palača u 18. stoljeću bila je povezana s administrativnim preustrojem zemlje i novom podjelom na županije u sklopu reformi Marije Terezije. Na mjestu današnje palače, šezdesetih godina 18. stoljeća, nalazila se je manja ruševna zgrada Varaždinskog generalata. Projekt varaždinske županijske palače povjeren je graditelju i arhitektu Jakovu Erberu, porijeklom Štajercu, koji je 1766. godine postao varaždinskim građaninom. Erber 1769. godine radi projekt za varaždinsku palaču, koji je odobrila carica Marija Terezija. Palača ima nepravilan četverokrilni tlocrt, a izvorno je nad glavnim krilom imala i veliki mansardni krov, koji je bio dominantan u vizuri grada u 18. stoljeću. Projekt za mansardno krovište povjeren je varaždinskom tesaru Šimunu Ignacu Wagneru. Najprije je sagrađeno glavno - sjeverno krilo, a potom zapadno, dok je južno krilo po svoj prilici završeno 1772. godine, a istočno tek u prvoj polovici 19. stoljeća. Veliki i značajni pothvat izgradnje palače, njezin vanjski izgled, unutrašnji raspored i funkcija prostora, dobru su nam poznati zahvaljujući izvrsno sačuvanoj projektnoj dokumentaciji - istaknuo je u izlaganju o gradnji Županijske palače u Varaždinu dr. sc. Petar Puhmajer, povjesničar umjetnosti i konzervator savjetnik, čiji je rad na znanstvenom skupu prezentirao dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

indeksiraj-1.jpg

U baroknom štihu

U prizemlju palače nekada je bio uređen stan upravitelja, kuhinja i smočnica, spremište za kola, sjenik, velika konjušnica, stražarske prostorije i - zatvor. Na prvom katu reprezentativne palače na Franjevačkom trgu uređena je svečana dvorana u kojoj su se održavale sjednice skupštine Varaždinske županije, a uz nju je bila i manja dvorana za sjednice, arhiv, soba prokuratora i kabinet velikog župana, dok su u ostalim krilima bile sobe perceptora, blagajna i stan notara. Cijelo južno krilo služilo je kao stan podžupana, koji je tu imao četiri sobe i kuhinju. Na drugom katu županijske palače bio je stan i kabinet liječnika te sobe sudaca.

- Prostorna organizacija Županijske palače pokazuje kako su, osim za administrativnu funkciju, njezini prostori bili namijenjeni i stanovanju činovnika i osoblja, što je karakteristika i velikih europskih palača, a koja ukazuje da je funkcionalnost prostora bila jednako važna kao i njena reprezentativnost. Unutrašnjost je stoga bila prostrana, hodnici i stubišta široki, a prostorije su ponegdje imale i štukature. Posebno je zanimljiva svečana dvorana prvoga kata, koja se visinom proteže i na drugi kat, što je obilježje reprezentativne barokne arhitekture - istaknuto je u izlaganju dr. Petra Puhmajera.

palaca2.jpg

Županijska palača u Varaždinu obnavljana je u više navrata, ali je njeno izvorno barokno pročelje bilo sačuvano sve do 1880-tih godina, kada je uklonjen mansardni krov i barokna dekoracija. Prvotno barokno pročelje rekonstruirano je u cijelosti prema konzervatorskim istraživanjima u posljednjoj obnovi palače početkom ovoga stoljeća.

Rendićeva carica Sisi

Na znanstvenom skupu o ovoj je obnovi, koja je trajala deset godina, od 1996. do 2006. govorio Željko Trstenjak, u vrijeme obnove čelni čovjek Konzervatorskog odjela u Varaždinu, dok je muzejska savjetnica prof. Spomenka Težak predstavila bogatu građu vezanu uz povijest Varaždinske županije koja se čuva u Gradskom muzeju, od nacrta i povijesnih isprava, županijskih zastava, portreta varaždinskih župana, koji su se čuvali u Gradskom muzeju zahvaljujući prof. Krešimiru Filiću, do starih razglednica i fotografija županijske palače i Franjevačkog trga, ali i sačuvanih govora županijskih dužnosnika, među kojima je i nacrt govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji je kao predstavnik Varaždinske županije održao u Hrvatskom saboru u listopadu 1847. godine, u kojem je tražio da upravo narodni jezik bude “diplomatički”, dakle, službeni jezik u Hrvatskoj.

Na znanstvenom skupu pročitan je i rad Lovorke Štimac Dedić, više kustosice u Gradskom muzeju, posvećen Elizabeti Austrijskoj, carici Sisi, čiji spomenik, koji je izradio kipar Ivan Rendić, krasi dvorište Županijske palače u Varaždinu. Nakon znanstvenog skupa u dvorištu palače Varaždinske županije održan je i koncert ansambla Camerata Garestin, a svečanost obilježavanja 250. godišnjice izgradnje županijske palače u Varaždinu nastavljena je u subotu, postrojavanjem Hrvatskog husarskog zbora.

palaca7.jpg

U PALAČI STOLOVALO 25 ŽUPANA Sudionike znanstvenog skupa posvećenog 250. godišnjici izgradnje županijske palače u Varaždinu pozdravio je i Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije. - Početkom lipnja odlučili smo pažnju posvetiti ovoj zgradi koja je izgrađena prije 250. godina. Od 1772. godine pa do 1924. godine u ovoj zgradi stolovalo je 25 župana, a potom su županije ponovno osnovane 1993. godine. Upravo zbog te tradicije i povijesti odlučili smo obilježiti obljetnicu izgradnje palače kao sjedišta jednog hrvatskog župana nizom manifestacija. Započeli smo podjelom nagrada našim izvrsnim učenicima, sada imamo znanstveni skup kako bi naša javnost čula tko su bili župani i čime su se bavili, koje su odluke donosili, odnosno da imamo jedan pregled što se u Varaždinu i Varaždinskoj županiji zbivalo, a sve je završilo formiranjem zdruga husarskih postrojbi. Sjever Hrvatske ima bogatu povijest pa me stoga veseli da su se u ovu našu obljetnicu uključili i husari iz Bjelovara i Karlovca - istaknuo je župan Stričak na znanstvenom skupu te dodao kako je Županijska palača simbol donošenja različitih odluka za dobrobit građana. Značaj Županijske palače u Varaždinu na skupu je istaknuo i dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU. - Palača je od izuzetne važnosti za Varaždinsku županiju i za grad Varaždin, ona ima svoj prepoznatljiv izgled i boju i smatra se jednom od najljepših na području kontinentalne Hrvatske. U tom smislu opravdano je da slavimo ovu obljetnicu njezine izgradnje - naglasio je dr. Vladimir Huzjan. Čestitke je Varaždinskoj županiji uputila i Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.