Županija na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava s četiri predstavnika Foto: VV arhiva / ilustracija

Županija na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava s četiri predstavnika

Varaždinske vijesti | 12.11.2021. u 18:17h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 13. i 14. studenoga, s početkom u 19 sati bit će održan 28. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

Na njemu će se natjecati sveukupno 12 tamburaških orkestara i sastava s više od 200 tamburaša, izabranih na županijskim smotrama i pojedinačnim preslušavanjima te evaluacijom video snimki od strane selektora. Ove godine za 28. Susret u selekciji su sudjelovala 24 tamburaška orkestra i sastava iz 8 hrvatskih županija s više od 400 izvođača.

Selektori Damir Butković, Krunoslav Dražić, Tihomir Ivanetić, Ivan Potočnik, Veljko Valentin Škorvaga i Dražen Varga odabrali su sljedeće sudionike 28. Susreta:

- prvog dana, u kategoriji koncertnih orkestara natjecat će se: Gradski tamburaški orkestar Križevci, Varaždinski tamburaški orkestar i Stariji tamburaški orkestar „Ferdo Livadić“ Samobor. U kategoriji folklornih orkestara nastupit će: Folklorni tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin i Tamburaški orkestar KUD-a „Preporod“ Dugo Selo.

- u nedjelju, 14. studenoga uslijedit će natjecateljski nastupi tamburaških sastava u dvije kategorije: koncertni i folklorni sastavi. U kategoriji koncertnih sastava natjecat će se KUD „Klaruš“ Maruševec i Tamburaški sastav KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić. U kategoriji folklornih tamburaških sastava sudjelovat će: Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ Dugo Selo, Tamburaški sastav „Ais“ Slavonski Brod, Tamburaški sastav KUD-a „Stari graničar“ Cirkvena, Tamburaški sastav Folklornog ansambla „Etno Siscia“ Sisak i Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla. Također izabrani sudionici Tamburaški orkestar KUD-a „Tamburica“ Staro Petrovo Selo i Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Gaj“ Zagreb nažalost neće biti u mogućnosti nastupiti na 28. Susretu.

S obzirom na protuepidemijske mjere program će moći pratiti svega 50 posjetilaca u dvorani „Preporod“ uz obvezu predočenja EU digitalne Covid-potvrde, korištenje maske za lice i distancu.

Upravo zato, 28. Susret bit će prenošen uživo na Facebook stranici (www.facebook.com/hrv.sabor.kulture) i Youtube kanalu (www.youtube.com/user/saborkulture) HSK-a.

Prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu Ivan Potočnik, Veljko Valentin Škorvaga i Petar Varga, tamburaškim orkestrima i sastavima bit će dodijeljene brončane, srebrne i zlatne plakete te Grand Prix, orkestru i sastavu s najvećim ukupnim brojem bodova. Sukladno odluci Stručnog povjerenstva, ekskluzivni sponzor 28. susreta ''Glazbalarski obrt Mario Žmegač“ dodijelit će po jednu tamburu najuspješnijem orkestru i sastavu Susreta. Predstavnik Hrvatskog društva skladatelja Ivan Potočnik dodijelit će „Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji koncertnih orkestara“.

Pokroviteljstvo 28. Susreta potpisuje Zagrebačka županija. Materijalnu potporu osigurali su Ministarstvo kulture RH, Grad Dugo Selo i Turistička zajednica Grada Dugog Sela.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci