Županija diže kredit za dogradnju OŠ Martijanec, načelnik Levak pozdravio "prvi konkretan korak župana" Foto: Općina Martijanec

Županija diže kredit za dogradnju OŠ Martijanec, načelnik Levak pozdravio "prvi konkretan korak župana"

IHR/Varaždinske vijesti | 18.2.2020. u 17:56h | Objavljeno u Društvo

Vijećnici Županijske skupštine prihvatili su odluku o zaduživanju Varaždinske županije za financiranje dogradnje i opremanja OŠ Martijanec.

Planirana vrijednost projekta je 9,5 milijuna kuna, a sufinancirat će ga Varaždinska županija s Općinom Martijanec, prema posebnom sporazumu nakon provedenih postupaka javne nabave, po ugovorenim cijenama, u omjeru 75 naprema 25 posto. Varaždinska županija će svoje učešće u ovom projektu u iznosu od 7 milijuna kuna osigurati dugoročnim kreditom s otplatom na rok od 10 godina uz fiksnu godišnju stopu od 1,3 posto.

- OŠ Martijanec želimo dograditi po istom modelu kao i OŠ Veliki Bukovec, u kojoj radovi već traju. Načelnik Martijanca je jedini dosad odbijao sudjelovati u investiciji koja će omogućiti jednosmjensku nastavu i u toj školi te je u nekoliko navrata naglašavao da je dogradnja škole za jednosmjensku nastavu obveza osnivača, dakle Županije, što je, naravno, potpuna laž jer kad bi tome bilo tako, tada bi sve škole u Hrvatskoj morale imati jednosmjensku nastavu, a znamo da je ima samo 36 posto škola. Obveza Županije je da osigura nastavu, a ona može biti višesmjenska i jednosmjenska. S obzirom na to da uvođenje jednosmjenske nastave ni na kakav način ne predstavlja našu obavezu, nego je riječ o nadstandardu, očekujemo da barem minimalno u tome sudjeluje lokalna zajednica. Do danas su to, uz izuzetak Martijanca, prihvatili svi načelnici i gradonačelnici, a vjerujemo da je to sada konačno shvaćeno i u toj Općini – rekao je župan Čačić.

Ovu odluku pozdravio je načelnik Općine Martijanec Dražen Levak.

- Ovo je prvi konkretan korak Varaždinske županije prema realizaciji projekta dogradnje Osnovne škole Martijanec. Općina Martijanec aktivno će se uključiti u realizaciju ovog projekta te su u tijeku intenzivni razgovori oko konačnog potpisivanja ugovora kojim bi se i pravno konkretizirala realizacija i rokovi završetka ovog projekta. Dogradnja škole omogućit će da i učenici na području Općine Martijanec imaju uvjete za odvijanje jednosmjenske nastave, kao što imaju gotovo sve škole u Varaždinskoj županiji. Nadamo se da će ovime konačno doći do konkretne operacionalizacije dugogodišnjih nastojanja da se ovaj projekt realizira – izjavio je Levak.

Na angažmanu i trudu oko realizacije projekta zahvalio je saborskom zastupniku Anđelku Stričaku, predsjedniku Županijske skupštine Alenu Runcu i pročelniku županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavu Huđeku, kao i na nužnim odlukama županu Radimiru Čačiću.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine Županijska je skupština prihvatila projekt rekonstrukcije građevina Osnovne škole Martijanec u iznosu od 9,5 milijuna kuna, uz sufinanciranje Općine Martijanec u dijelu od 25 posto te Varaždinske županije u preostalom dijelu, dok iz Općine Martijanec napominju da će se o ovoj inicijativi izjasniti po primitku konkretnog prijedloga Ugovora od strane Varaždinske županije, o kojem će odlučiti Općinsko vijeće.