Župan primio pripadnike zasebne policijske postrojbe Policijske uprave varaždinske

VV | 18.6.2021. u 12:09h | Objavljeno u Društvo

Desetorica branitelja sljedećih će dana spojiti Varaždin i Vukovar.  Naime, sutra, u subotu, 19. lipnja , čamcima će  krenuti rijekom Dravom, od Donje Dubrave do Vukovara, te će na taj simboličan način po petnaesti puta zaredom dodatno povezati dva grada. Sretan put te ugodan boravak u Vukovaru zaželio im je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji ih je primio u Županijskoj palači te se tom prigodom prisjetio i njihovog ratnog puta.

- Ovo splavarenje je zapravo nastavak prijateljstva s ljudima koji su 1991. godine branili Vukovar, a dobro znamo da su vukovarcima prvi priskočili u pomoć policajci, tadašnji pripadnici Policijske uprave  varaždinske koji su u obrani grada ostali do posljednjeg dana. Upravo se u spomen na taj doprinos obrani Vukovara te  u spomen na sve žrtve – poginule, ranjene, zatočene, ove godine po petnaesti puta odvija spust Dravom, zvan VukoVaraždin. To je sada već lijepa tradicija, a osim što na taj način njegujemo uspomenu na doprinos naših policajaca obrani Vukovara, sudionici ovog spusta skreću pozornost na blagodati rijeke Drave koja je jednim dijelom i zaštićena - rekao je župan Stričak.

Nenad Šantek, pripadnik zasebne policijske postrojbe Policijske uprave varaždinske u obrani Vukovara, zatočenik srpskog logora, te jedan od inicijatora ovog spusta ističe da se ovime promiče prijateljstvo između dva grada koji su neraskidivo povezani, a s druge strane sudionici spusta mogu uživati u prirodnim ljepotama.

- Prije petnaest  godina počeli smo splavarenjem Dravom do Dunava povezivati Varaždin i Vukovar, a upravo zahvaljujući našoj postrojbi gradovi su se pobratimili. Redovito idemo u Slavoniju, na mjesta pogibije naših suboraca, u Aljmaš. To je naše hodočašće i odavanje počasti svim stradalnicima u Domovinskom ratu. Iz naše postrojbe poginulo je ili nestalo 26 suboraca, 56 ih je ranjeno, a 112 nas je prošlo kroz srpske logore - rekao je Šantek te se zahvalio županu na prijemu i podršci naznačivši da ta pomoć i podrška traje jako dugo.

- Gospodin  Stričak nas je podržavao i kad nije bio župan, u njemu smo uvijek imali prijatelja i partnera i siguran sam da će tako biti i dalje - rekao je Nenad Šantek.

Prijemu je nazočila i pročelnica Upravnog  odjela  za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.