Župan Čačić i rektor Boras potpisali ugovor o zajedničkoj suradnji Varaždinske županije i Sveučilišta u Zagrebu

VV | 15.6.2018. u 12:29h | Objavljeno u Društvo

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i župan Varaždinske županije Radimir Čačić i potpisali su jučer, 14. lipnja, u Županijskoj palači u Varaždinu Ugovor o zajedničkoj suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Varaždinske županije.

Sveučilište u Zagrebu omogućit će Varaždinskoj županiji dostupnost svim informacijama i znanjima koja mogu pridonijeti razvoju Varaždinske županije, te će pružiti stručnu pomoć u pripremi projekata Županije i obrazovanju kadrova.

- Sredina smo s velikim potencijalom koji se otvara u visokoškolskom obrazovanju. Udaljeni smo svega 20-ak kilometara od Slovenije i Mađarske te 60-ak kilometara od Austrije, dok je Sveučilište u Zagrebu udaljeno svega sat vremena od Varaždina. Imamo dva javna sveučilišta jedinstvena u Hrvatskoj i to je mogućnost koju trebamo još više koristiti. U 10 do 15 godina možemo za 30 do 40 posto povećati broj redovnih i izvanrednih studenata, a u sljedećih 20 godina i udvostručiti njihov broj. Kad u našem gradu postignemo omjer da jedna trećina stanovništva koja ovdje živi i radi, ovdje nalazi i svoje interese, što je karakteristika sveučilišnih gradova, naš grad će dobiti sasvim drugu dušu i budućnost. Ovo danas su koraci u tom smjeru – rekao je župan Čačić.

- Župan Čačić jako dobro razumije strateške odrednice koje su bitne za Varaždin kao visokoobrazovni centar. Mali grad naspram Zagreba, ali s dva sveučilišta i odličnom infrastrukturom, s novim studentskim centrom, novim planovima za drugu fazu infrastrukturnih objekata te blizu velike europske okoline. Ovdje ćemo moći osigurati dolazak stranih studenata, ali i hrvatskih studenata koji će ovdje studirati te nakraju i ostati ovdje, što nam je i cilj – rekao je rektor Boras.

Rektor je pohvalio i Sveučilište Sjever.

Varaždinska županija i Sveučilište u Zagrebu zajednički će surađivati na razvoju znanstvenih i stručnih potencijala Varaždinske županije, razvoju turističkih i kulturnih potencijala, razvoju inovacija i prijenosa znanja i tehnologija u gospodarstvu, razvoju ljudskih potencijala zaposlenih u županijskoj upravi i ostalim obrazovnim, zdravstvenim i znanstvenim ustanovama, realizaciji zajedničkih stručnih i znanstvenih istraživanja, realizaciji centara kompetitivnosti u strukovnom obrazovanju, realizaciji zajedničkih gospodarskih programa i projekata.

O provedbi Ugovora, koji je jučer potpisan, brinut će Odbor za suradnju sastavljen na partitetnoj osnovi, a župan Čačić i rektor Boras po dužnosti su članovi Odbora i njegovi predsjedatelji. Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i prorektor Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci