ZNANSTVENIK U MENI Varaždinac Jan Špiclin pobjednik natjecanja u komunikaciji znanosti za srednjoškolce

vv | 3.7.2022. u 20:30h | Objavljeno u Društvo

U Zadru je održano natjecanje srenjoškolaca u komunikaciji znanosti pod nazivom "Znanstvenik u meni". Jan Špiclin iz Prve gimnazije Varaždin pobijedio je u u kategoriji originalnih istraživačkih radova, a Lucija Filep i Petra Vidaković iz Srednje škole Novska u komunikacijskim kategorijama. Na Završnici natjecanja, održanom u Centru za kreativne industrije u suorganizaciji Educateama i Društva za edukaciju van okvira, sudjelovalo je 16 učenika s deset vrhunskih radova, uključujući i originalna istraživanja te ocjenjivački žiri i publiku.

Finalisti_natjecanja_Znanstvenik_u_meni.jpg

Jan Špiclin pobijedio je s originalnim istraživačkim radom o Utjecaju fenola iz ekstrakta zelenog matcha čaja na smanjenje stope oštećenja DNA molekule iz sperme lososa uslijed izlaganja UV-A zračenju. (https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411113)

- Otkako sam u srednjoj školi bavim se istraživanjima iz biologije i uvijek mi je drago kada svoje radove mogu prezentirati publici i pokazati okolini čime se bavim iza zatvorenih vrata školskog laboratorija. "Znanstvenik u meni" izvrsna je prilika za takvo što, posebno zato što su na tom natjecanju vrlo bitne komunikacijske vještine i način kako kompleksno istraživanje prikazati i objasniti na što jednostavniji i atraktivniji način. Posebno mi je drago što se ovogodišnja završnica mogla realizirati uživo u prekrasnom Zadru. Bila je to izvrsna prilika za razmjenu iskustva, druženja s drugim učenicima, sklapanja novih prijateljstava i putovanja kroz Lijepu Našu - komentirao je pobjednik Jan Špiclin.

Lucija Filep i Petra Vidaković iz Srednje škole Novska pobijedile su u komunikacijskim kategorijama sa svojim radom Sijeda kosa. (https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411122)

Natjecanje "Znanstvenik u meni" ove godine je organizirano u svom četvrtom izdanju, a kategorije u kojima su učenici sudjelovali su: humanističke znanosti, kemija, fizika, biologija, medicina, matematika, informatika, elektrotehnika i srodne znanosti, ostale znanosti/interdisciplinaran rad te originalni istraživački radovi. Kako bi sudjelovali u Završnici natjecanja učenici su slali videozapise u kojima prezentiraju znanstvenu temu po izboru ili svoje istraživanje, a najbolji su prema izboru publike i peteročlanog žirija pozvani u Završnicu.

Mario Borna Mjertan, voditelj projekta "Znanstvenik u meni" i član žirija ovogodišnjeg natjecanja ističe kako je cilj projekta podupirati mlade inovatore i znanstvenike, prepoznati njihov potencijal te stvoriti zajednicu stručnjaka koja će pomoći njihovom razvoju i dodatnoj motivaciji.

„Izuzetno nas veseli veliki broj prijavljenih srednjoškolaca, i vjerujemo da je budućnost znanosti u Hrvatskoj sigurna. Kroz Društvo za edukaciju van okvira želimo osvijestiti mlade o važnosti kritičkog razmišljanja i potaknuti ih na razvoj znanstvenih vještina, a ovaj tip natjecanja daje im mogućnost da istraže područje znanosti koje ih zanima“, objasnio je Mjertan.

"Znanstvenik u meni" dio je projekta Korak u znanost: kontinuirani razvoj znanstvenih vještina u srednjoškolaca koji u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i Institutom za razvoj obrazovanja provodi Društvo za edukaciju van okvira. Ukupna vrijednost projekta Korak u znanost iznosi 1,3 mil. kuna, a 85 posto iznosa sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Opći cilj projekta je jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a.