ZNAMEN NA KOŽI Predstavljena knjiga o hrvatskim tradicijskim tetovažama

Julijana Marčec | 10.2.2024. u 14:32h | Objavljeno u Društvo

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Metela Ožegovića predstavljena je knjiga "Znamen na koži – tradicijska tetovaža žena Hrvatica, katolkinja u BiH" i serijal knjižica "Znamen – hrvatska tradicijska tetovaža" na hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i mađarskom jeziku, čija je autorica dr.sc. Vesna Haluga.

znamen_vesna_haluga_10022024_2.jpg

- Knjiga je nastala na temelju doktorata "Semiotički aspekti tradicijskih tetovaža katolkinja s područja Bosne i Hercegovine i njihovo komunikacijsko značenje", koji je autorica obranila u veljači 2022. godine na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Uz nju je nastala i manja knjiga koja je namijenjena široj čitalačkoj publici jer autorica u njoj na popularan način predstavlja hrvatsku tradicijsku tetovažu. Ta je knjiga prevedena na šest jezika – engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski i mađarski – rekla je urednica izdanja etnologinja Petra Somek dodavši kako je ova knjiga vrlo važna jer govori o tetovažama, fenomenu koji pripada hrvatskoj tradiciji i kulturi i značajan je dio našeg identiteta, iako se o tome malo zna.

znamen_vesna_haluga_10022024_5.jpg

Autorica je ovu važnu temu istraživala nekoliko godina i pritom je intervjuirala dvadesetak kazivačica iz okolice Rame, analizirala petstotinjak upitnika, a zabilježila je više od tri stotine različitih motiva od križića, sunca, mjeseca, zvijezda, koji su u 400 godina turske vladavine štitili živote žena.

- Cilj ovog istraživanja je pridonijeti očuvanju i popularizaciji hrvatske tradicijsko kulturne baštine te u znanstvenom smislu, unaprijediti postojeće i iznjedriti nove spoznaje o tom jedinstvenom fenomenu. Autorica knjige snažno se zalaže i za stavljanje hrvatske tradicijske tetovaže na listu UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, što bi bio veliki doprinos njenom očuvanju, popularizaciji i priznavanju kao raritetnog etnološkog specifikuma - istaknuto je na predstavljanju u knjižnici.

znamen_vesna_haluga_10022024_1.jpg

O ovim vrijednim izdanjima i znanstvenom radu dr. sc. Vesne Haluge govorio je i potpredsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske prof. Ivan Pranjić, dok je autorica zahvalila svima koji su joj pomogli da ova knjiga bude objavljena.

U prepunoj dvorani varaždinske knjižnice publika je mogla kupiti knjige, a imala je priliku kušati kolače s prigodnim dekoracijama, ali i pjenušac koji je uz tu priču nastao u iločkim podrumima i nosi naziv - Znamen.

znamen_vesna_haluga_10022024_6.jpg

znamen_vesna_haluga_10022024_4.jpg

znamen_vesna_haluga_10022024_3.jpg

znamen_vesna_haluga_10022024_7.jpg