Znakovi krize dvadesetih godina Foto: Ilustracija

Znakovi krize dvadesetih godina

M.B./VV/srednja.hr | 10.11.2015. u 20:34h | Objavljeno u Društvo

Mladež diljem svijeta sve se češće nalazi u tzv. 'krizi dvadesetih godina', do koje najčešće dolazi zbog osjećaja da nemaju zdrave perspektive. Osim osjećaja zatočenosti u vlastitim životnim izborima, postoji nekoliko znakova koji pokazuju da ste upravo u takvoj krizi, piše srednja.hr.

Ukoliko se osjećate kao da ste pustili da vam se život odvija uz pomoć auto-pilota, moguće je da ste upali u krizu dvadesetih godina. Općeniti manjak perspektive u životu, i potreba da napravite rez u više aspekata života karakterizira ovakvu fazu, no postoje još neki znakovi koji pokazuju da ste zapeli u ovoj fazi.

Sanjate o tome da učinite nešto neobično i ludo
Ne znate točno što želite, ali znate da ste zapeli na poslu ili fakultetu koji vas ne ispunjava, i ne znate točno što želite od života. Pada vam na pamet da se uključite u razne mirovne ili humanitarne misije, upišete drugi fakultet, prodate sve što imate i odete živjeti negdje daleko? Odjednom se sve ove opcije čine boljima od ovoga u čemu se sada nalazite.

Osjećate se paraliziranima zbog neodlučnosti
Iako imate slobodu da učinite što god želite, bojite se odlučiti što točno napraviti, jer se bojite da to na kraju ne ispadne loša odluka. I tako ste opet na početku.

Osjećate nostalgiju za srednjoškolskim i studentskim danima
U ta vremena život se činio sasvim jednostavnim, jer ste smatrali kako je dovoljno školovati se i naći neki posao kako biste bili samostalni i normalno preživljavali. Osjećate se zarobljenima između djetinjstva i odraslosti, i žudite za vremenima kada je najveći problem bio što obući na maturalnu večeru.

Pomisao na raspolaganje s novcem vas prestravljuje
Kada ste trebali trošiti samo na izlaske i kave, a roditelji su plaćali stanarine i račune, bilo je puno jednostavnije. Pomisao da sada imate toliko kategorija u koje trebate pravilno usmjeriti svoj novac, teško vam pada. Izbjegavanje ove obaveze ipak ne možete izbjeći, pa ipak napravite pošteni financijski plan.

Ljubavne veze shvaćate na drugačiji način
Dok ste bili mlađi, veze nisu predstavljale toliko problem. 'Dok ide, ide' bio je glavni motiv svake veze, a niste se previše bavili mišlju vodi li veza nečemu ili ne. Ako ste sami, moguće je da ste razočarani mnogim susretima koje imate u potrazi za idealnim partnerima, a ako ste primjerice u vezi, razmišljate o tome je li ta osoba zaista dugoročno za vas. Neki čak razmišljaju i o tome je li možda prekasno za pronalazak nekog drugog.

Odjednom imate snažan osjećaj da ste promašaj
Ako se osjećate kao prosječna osoba koja radi prosječne stvari na prosječan način, vjerojatno je da ste u krizi. Fali vam svrha u životu, i mislite da vam nije suđeno da je pronađete.

Vaši vas prijatelji često nerviraju
Dok ste donedavno nonstop tulumarili i izlazili družeći se s prijateljima, ta vas zabava sada sve manje privlači. Ako ste osjećate otuđeno od ekipe koja vam je nekoć predstavljala sve, i više vam nije problem provesti večer sami pred televizorom, dobrodošli u krizu dvadesetih.

Konstantno se uspoređujete s vršnjacima
Razmišljate o tome tko je od vaših prijatelja već završio koji fakultet, koliko je kome ispita ostalo, tko ima posao, a tko nema i slično. Također, gledate i na to tko je u vezi i koliko je ta veza duga ili stabilna, te uspoređujete te 'podatke' sa svojima.

Uspoređujete se sa svojim roditeljima u vašim godinama
Činjenica je da su vaši roditelji u vašim godinama neki već debelo radili, napravili kuće, oženili se i slično, ali stil života danas mnogo je drugačiji od onog prije. Svejedno se stalno uspoređujete i očajavate nad činjenicom da ste vi još uvijek s njima u svojoj maloj sobici, te kako vam je dosta života na njihovoj grbači.

Mislite da vaše dvadesete ne izgledaju onako kako ste planirali
Vjerojatno ste s 18 godina planirali za sebe velike stvari, mislili da ćete imati siguran i stalan posao, možda svoj stan, automobil i slično. Također, vjerovali ste da ćete biti u dužoj i stabilnoj vezi. A ipak nemate partnera, siguran i voljen posao, ili ste odužili studiranje. Planovi su vam propali, a skupa s planovima, propalo je i vaše poimanje samog sebe.

Kako si pomoći?
Zapamtite da život nije utrka, i da još uvijek stignete promijeniti prioritete i postići ono što želite. Smanjite očekivanja od samih sebe i utješite se činjenicom da niste jedini koji se tako osjećaju. I naposljetku, prestanite se uspoređivati s drugima. Život je prekratak da biste sanjarili o tome kako bi bilo da vodite nečiji tuđi.