Zlatna plaketa i Grand Prix za Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla

Varaždinske vijesti | 8.11.2022. u 15:05h | Objavljeno u Društvo

Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla osvojio je Zlatnu plaketu i Grand Prix na 29. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava Hrvatskog sabora kulture koji se 5. i 6. studenog održao u Dugom Selu.

Tamburaški sastav VFA predstavljao je Varaždinsku županiju u kategoriji folklornih sastava te se s osvojenih 96,67 bodova u Varaždin vratio sa Zlatnom plaketom. To je ujedno najveći ukupni broj osvojenih bodova među sastavima koji su sudjelovali na Susretu, čime je Tamburaški sastav VFA osvojio i Grand Prix 29. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

Uz Grand Prix, Varaždinskom folklornom ansamblu dodijeljena je bisernica sponzora Glazbalarski obrt Mario Žmegač te primjerak zbirke “Odabrana djela” Bože Potočnika u nakladi Hrvatskog sabora kulture.

VFA-tamburasi-5.jpg

Tamburaški sastav VFA Zlatnu plaketu i Grand Prix osvojio je izvedbom brojeva “Zelinski drmeši” i “Popevke tete Lize” Alana Kanskog. U potonjoj tamburašima i violinistima VFA pridružila se ženska vokalna skupina ansambla predvođena solisticom Majom Delić.

VFA-tamburasi-3.jpg

Tamburaški sastav VFA uvježbao je voditelj sastava Tomislav Čampa. Umjetnički voditelj ansambla je Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin, dok je Pjerino Hrvaćanin predsjednik ansambla.

Na 29. Susretu natjecalo se sveukupno 19 tamburaških orkestara i sastava s preko 400 tamburaša u četiri kategorije: koncertni orkestri, folklorni orkestri, koncertni sastavi i folklorni sastavi. Stručno povjerenstvo u sastavu Igor Kudeljnjak, Siniša Leopold (predsjednik) i Ivan Potočnik dodijelilo je brončane, srebrne i zlatne plakete Hrvatskog sabora kulture svim sudionicima prema broju osvojenih bodova, dok su Grand Prix osvojili orkestar i sastav s najvećim ukupnim brojem bodova. Grand Prix među orkestrima osvojio je Stariji tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ iz Samobora.

VFA-tamburasi-2.jpg

Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla treću godinu zaredom predstavljao je Varaždinsku županiju u kategoriji folklornih sastava na Susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava te je treću godinu zaredom osvojio Zlatnu plaketu, i drugi Grand Prix u tri godine, 2020. i ponovno 2022. godine. Ove nagrade još jednom potvrđuju iznimnu kvalitetu rada voditelja i članova Varaždinskog folklornog ansambla.