"ZELJE NA VESELJE" Budući kuhari s Gospodarske škole pripremili delicije od - zelja! Foto: Ilustracija/VV/Varaždinska županija

"ZELJE NA VESELJE" Budući kuhari s Gospodarske škole pripremili delicije od - zelja!

IHR/Varaždinske vijesti | 18.2.2023. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

- Najdraže jelo od kiselog zelja mi je definitivno sarma! - otkrila je Marija Šimunić, učenica trećeg razreda Gospodarske škole Varaždin, buduća kuharica koja je zajedno sa svojim kolegama u petak, 17. veljače u sklopu manifestacije "Zelje na veselje" pripremila brojne delicije od varaždinskog zelja. Namirnice za pripremu ovih jela osigurala je Marija Cafuk s OPG-a Cafuk, s kojom ova škola ima već godinama odličnu suradnju.

Moderna klasika

Tako su učenici pripremili sarmu, krpice sa zeljem, heljdinu kašu s dinstanim kiselim zeljem, peciva s bučinim uljem i sjemenkama, salatu od crvenog i bijelog zelja u kombinaciji s mrkvom začinjene s vrhnjem, majonezom i obogaćene s jajima te štrukle s krumpirom, zeljem i keljem.

v_gospodarska_kola_-_zelje_je_veselje_15.jpg

- Glavna tema je bila naša tradicija, regionalne namirnice, a fokusirali smo se na namirnice OPG-a Cafuk – varaždinsko zelje, hajdinska kaša, krumpir, svježe zelje i prema tome smislili jela koja su jako fina i koja prezentiramo učenicima kako bismo ih naviknuli na naše namirnice. Ovo je klasika na jedan moderniji način – rekla je Nevenka Bosilj, nastavnica kuharstva u Gospodarskoj školi Varaždin od koje smo doznali kako kroz cijelu godinu učenici koriste tradicijske namirnice te ih samim time i promoviraju.

Ravnateljica Gospodarske škole Jasminka Kelemen ustvrdila je kako kuhanje i priprema hrane od sezonskih namirnica obogaćuje nastavu i praksu učenika.

- Na natjecanjima koji su lokalnog, državnog, ali i međunarodnog karaktera te kroz razne projekte na kojima naši učenici sudjeluju, oni upoznavaju i promoviraju namirnice našeg kraja i našu školu, ali i sebe i svoj rad – istaknula je Kelemen.

v_gospodarska_kola_-_zelje_je_veselje_11.jpg

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek ustvrdio je kako je važno da mladi preuzimaju iskustva starijih, uče i primjenjuju ih dalje u životu.

- Da bi neki proizvod živio u svom narodu, nije dovoljno imati ga na papiru ili u obliku knjige, već on mora biti suživot čovjeka i prirode, te je ovo samo nastavak jedne dugogodišnje tradicije. Važno nam je što je varaždinsko zelje ušlo i u škole te nam je drago da Gospodarska škola to radi zadnjih nekoliko godina. I dalje ćemo nastaviti podržavati taj projekt – rekao je Vincek.

Tanko i savitljivo

Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja koje je već pet godina označeno europskom oznakom, donirala je za manifestaciju "Zelje na veselje" i bučine koštice i krumpir, uz varaždinsko zelje.

v_gospodarska_kola_-_zelje_je_veselje_8.jpg

- Već više godina u ovo vrijeme s učenicima Gospodarske škole provodimo ovaj projekt u kojem oni pripremaju hranu od proizvoda koji su izrasli na našim poljima kako bi vidjeli da je to drugačije od onog što možemo kupiti u dućanu te kako bi vidjeli da je varaždinsko zelje najbolje za pravljenje sarme. Ono je savitljivo, tanko i domaćice ga jako vole – rekla je Cafuk.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci