"ZELJE NA VESELJE" Budući kuhari s Gospodarske škole pripremili delicije od - zelja! Foto: Ilustracija/VV/Varaždinska županija

"ZELJE NA VESELJE" Budući kuhari s Gospodarske škole pripremili delicije od - zelja!

IHR/Varaždinske vijesti | 18.2.2023. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

- Najdraže jelo od kiselog zelja mi je definitivno sarma! - otkrila je Marija Šimunić, učenica trećeg razreda Gospodarske škole Varaždin, buduća kuharica koja je zajedno sa svojim kolegama u petak, 17. veljače u sklopu manifestacije "Zelje na veselje" pripremila brojne delicije od varaždinskog zelja. Namirnice za pripremu ovih jela osigurala je Marija Cafuk s OPG-a Cafuk, s kojom ova škola ima već godinama odličnu suradnju.

Moderna klasika

Tako su učenici pripremili sarmu, krpice sa zeljem, heljdinu kašu s dinstanim kiselim zeljem, peciva s bučinim uljem i sjemenkama, salatu od crvenog i bijelog zelja u kombinaciji s mrkvom začinjene s vrhnjem, majonezom i obogaćene s jajima te štrukle s krumpirom, zeljem i keljem.

v_gospodarska_kola_-_zelje_je_veselje_15.jpg

- Glavna tema je bila naša tradicija, regionalne namirnice, a fokusirali smo se na namirnice OPG-a Cafuk – varaždinsko zelje, hajdinska kaša, krumpir, svježe zelje i prema tome smislili jela koja su jako fina i koja prezentiramo učenicima kako bismo ih naviknuli na naše namirnice. Ovo je klasika na jedan moderniji način – rekla je Nevenka Bosilj, nastavnica kuharstva u Gospodarskoj školi Varaždin od koje smo doznali kako kroz cijelu godinu učenici koriste tradicijske namirnice te ih samim time i promoviraju.

Ravnateljica Gospodarske škole Jasminka Kelemen ustvrdila je kako kuhanje i priprema hrane od sezonskih namirnica obogaćuje nastavu i praksu učenika.

- Na natjecanjima koji su lokalnog, državnog, ali i međunarodnog karaktera te kroz razne projekte na kojima naši učenici sudjeluju, oni upoznavaju i promoviraju namirnice našeg kraja i našu školu, ali i sebe i svoj rad – istaknula je Kelemen.

v_gospodarska_kola_-_zelje_je_veselje_11.jpg

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek ustvrdio je kako je važno da mladi preuzimaju iskustva starijih, uče i primjenjuju ih dalje u životu.

- Da bi neki proizvod živio u svom narodu, nije dovoljno imati ga na papiru ili u obliku knjige, već on mora biti suživot čovjeka i prirode, te je ovo samo nastavak jedne dugogodišnje tradicije. Važno nam je što je varaždinsko zelje ušlo i u škole te nam je drago da Gospodarska škola to radi zadnjih nekoliko godina. I dalje ćemo nastaviti podržavati taj projekt – rekao je Vincek.

Tanko i savitljivo

Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja koje je već pet godina označeno europskom oznakom, donirala je za manifestaciju "Zelje na veselje" i bučine koštice i krumpir, uz varaždinsko zelje.

v_gospodarska_kola_-_zelje_je_veselje_8.jpg

- Već više godina u ovo vrijeme s učenicima Gospodarske škole provodimo ovaj projekt u kojem oni pripremaju hranu od proizvoda koji su izrasli na našim poljima kako bi vidjeli da je to drugačije od onog što možemo kupiti u dućanu te kako bi vidjeli da je varaždinsko zelje najbolje za pravljenje sarme. Ono je savitljivo, tanko i domaćice ga jako vole – rekla je Cafuk.