NA PLACU ZELENI DAN Ne propustite zdrave zalogaje, nagrade i zabavu za najmlađe! Foto: ilustracija

NA PLACU ZELENI DAN Ne propustite zdrave zalogaje, nagrade i zabavu za najmlađe!

Varaždinske vijesti | 25.3.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Povodom početka sezone zelenog lisnatog povrća, na varaždinskom placu održat će se "Zeleni dan".

Osim što će moći kupiti povrće kod svojih omiljenih kumica, posjetitelji će u subotu, 26. ožujka od 9 do 11 sati moći sudjelovati u nagradnim igrama i kvizovima te kušati ukusna ali jednostavna zdrava jela koja će pripremati stručnjaci nutricionisti iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole te Srednje strukovne škole.

Gradska tržnica misli i na najmlađe, pa su tako za mališane pripremljene animacije u organizaciji Umjetničke organizacije Favela, te neizostavno besplatno oslikavanje lica.

Dobre atmosfere neće nedostajati, pa je dolazak u subotu na plac odlična ideja za sve koji se žele družiti i napuniti baterije.

Dan je s razlogom nazvan "zelenim" jer zvijezda događaja bit će specijaliteti koji obiluju zelenim povrćem. Lovorka Ernoić dipl. ing. iz Srednje strukovne škole pripremat će zeleni sok dobiven posebnim postupkom hladnog prešanja koji zaustavlja upalne procese u organizmu, preventivno djeluje protiv raka, sprječava anemiju, regulira probavu, a uz sve to odličan je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Stručnjaci nutricionisti iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole prof. savjetnik Davor Hostić dipl. ing. preh. teh., univ. spec. nutr., Lidija Vrbanić dipl.ing.preh. teh., te prof. savjetnik Anita Car dipl. ing. preh, teh. će pripremati zeleni smoothie, osvježavajuću proljetnu salatu i zeleni namaz. Sve će to posjetitelji moći kušati, te sa sobom kući besplatno ponijeti knjižicu s receptima i savjetima.

A subotnje prijepodne u gradu bit će posebno zanimljivo i klincima jer za njih se sprema nešto dosad neviđeno na tržnici, za što će se pobrinuti dvije mlade talentirane Varaždinke udružene u Umjetničku organizaciju Favela. Fani Solomun, glazbenica ali i logopedica, te Hana Kunić, glumica i lutkarica, pripremaju interaktivne glumačke skečeve u tematskim kostimima, te plesnu koreografiju, u suradnji s mladim varaždinskim glumcima. Ovime bi svoje probleme mogli riješiti oni roditelji koji muku muče s prehranom svojih mališana jer kašica od špinata ili varivo od kelja nakon susreta s mladim animatoricama više neće biti bauk.

Osim što će na zabavan način naučiti zašto je dobro jesti povrće, mališani će moći i besplatno oslikati lica za što se pobrinuti poznata varaždinska artistica Marija Crnčec.

plac_zeleni_dan_najava_24032022.jpg