Zdravlje u bojama: Osnovnoškolcima pokazali da su i zdravi obroci ukusni i slatki Foto: Ivana Dreven

Zdravlje u bojama: Osnovnoškolcima pokazali da su i zdravi obroci ukusni i slatki

| 9.6.2018. u 17:26h | Objavljeno u Društvo

- Naša je županija, nažalost, jedna od vodećih što se tiče pretilosti. Željeli smo ukazati na problem prekomjerne konzumacije šećera te djecu naučiti pripremati ukusne i zdrave slatke obroke, zaslađene voćem - istaknula je Karmen Kokot, profesorica na Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi te voditeljica projekta "Srcem i znanjem do zdravlja".

Riječ je o projektu inovativnog modela volontiranja u srednjim školama za koji je ova varaždinska škola od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva dobila nagradu "Otisak srca".

- Jako me veseli da su se učenici angažirali u ovako korisnom projektu. S obzirom da naša škola ima raznolike obrazovne programe, radimo i razne druge projekte, a učenici su u volontiranje uključeni osobito u projektima humanitarnog karaktera, poput naše suradnje s udrugom Ludbreško sunce ili Socijalnom samoposlugom. Djeca mogu sve, samo im treba pokazati put - naglasio je na završnoj konferenciji projekta 5. lipnja ravnatelj škole Zoran Hajek.

Desetak učenika - tehničara nutricionista, u ulozi edukatora-volontera provodilo je radionice "Zdravlje u bojama" za učenike nižih razreda u osam županijskih i šest varaždinskih osnovnih škola te u jednom vrtiću. Na radionicama su učenici pripremali zdrave slatke obroke od voća i povrća, kako bi se kod djece smanjila konzumacija rafiniranog šećera i promijenile loše prehrambene navike koje dovode do pretilosti, razvoja dijabetesa i bolesti krvožilnog sustava. Pripremali su tako, među ostalim, čips od jabuke umočen u tamnu čokoladu,  čokoladno mlijeko na bazi voća i prirodne napitke od voća i povrća, koji su oduševili mališane.

- Primijetili smo da su djeca u ruralnim sredinama više naviknuta na konzumiranje voća i da jedu manje hrane koja je rafinirana, s obzirom da takve namirnice imaju kod kuće pa ih više i koriste. Ipak, sva su djeca bila jednako zainteresirana za naše zdrave obroke. No, iako znaju kakvu bi hranu trebali jesti, treba ih potaknuti da te zdrave navike doista i primjenjuju - napomenula je Kokot i najavila da će takve radionice napraviti i za roditelje, kako bi i njima pokazali da se jelo koje je zdravo i djeci ukusno može pripremiti za desetak minuta i uz mali trošak.

Pomoći će tome i brošura s receptima i nutricionističkim savjetima koju su na radionicama dobili učenici kako bi i kod kuće sami mogli pripremati zdrave obroke.

Osim radionica u školama, u sklopu projekta provodile su se i javnozdravstvene akcije, radionice i savjetovanja u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije i Društvom za zaštitu od dijabetesa Varaždin.

Projekt su pohvalili i dožupan Tomislav Paljak te dogradonačelnica Sandra Malenica, istaknuvši njegovu dobrobit za zdravlje djece. Završnoj konferenciji projekta svojim su glazbenim i scenskim nastupima doprinijeli i učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.