Zbog visokih računa pazi se na sve: neke škole uvele automatsko gašenje svjetla, prate i prognozu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zbog visokih računa pazi se na sve: neke škole uvele automatsko gašenje svjetla, prate i prognozu

VV | 8.2.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Drastična poskupljenja s kojim smo suočeni od prošle godine, nažalost, ne zaobilaze ni škole. Dok su u nekim varaždinskim osnovnim školama računi za režije porasli višestruko u godinu dana, o čemu smo već pisali, s visokim računima za režija susreću se i ravnatelji srednjih škola.

Analizirajući potrošnju električne energije unatrag nekoliko godina, u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin sama potrošnja električne energije nije se povećala, ali su zato “skočili” računi za struju.

- Troškovi režija su se povećali više nego dvostruko i tu prije svega mislim na cijenu električne energije koja je za našu školu najveći izdatak - kaže Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin.

Zbog toga u toj školi provode mjere štednje prema smjernicama Vlade vezano uz grijanje i racionalno korištenje električne energije, a štedljivo se ponašaju i u Elektrostrojarskoj školi Varaždin, u kojoj su također računi za režije, posebno za struju, značajno porasli.

- U zajedničkim prostorijama, hodnicima i WC-ima, ugradili smo automatsko gašenje svjetla ako nema nikoga, na svim radijatorima ugrađeni su termostatski ventili za bolju i jednomjernu regulaciju grijanja, kotlovnicu smo prije nekoliko godina obnovili, na krovu imamo 10 kW solarnu centralu koja proizvodi električnu energiju, a ove godine u planu je ugradnja dizalice topline, za što smo dobili donaciju HEP-a. Uz sve navedeno jako je važan ljudski faktor, odnosno odgovorno ponašanja svih u školi. Domari svaki dan prate vremensku prognozu, temperature i sukladno tome podešavaju grijanje, pa tako primjerice kada je toplije vrijeme, grijanje je od 6 sati ujutro do 11 sati, dok se popodne škola ne grije jer nema nastave. Kada je vani hladnije, duže se grije. Unatoč mjerama štednje i racionalnom trošenju energije, uštede nisu na štetu zaposlenika i učenika, odnosno ni našim zaposlenicima, ni učenicima ne smije biti hladno u učionicama i uredima - rekao je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin.

U najvećoj srednjoj školi naše županije troškovi režija, odnosno računi za struju, plin i vodu u 2022. godini porasli su za čak 67,65 posto u odnosu na godinu prije.

- Ukupni troškovi režija u 2022. bili su 570.000 kuna, a u 2021. godini - 340.000 kuna. Najveće povećanje imamo kod električne energije, koje iznosi čak 82 posto. Da nije bilo Uredbe Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, troškovi režija, posebno električne energije, bili bi drastično veći, više od 150 posto - doznali smo od Kosa.
Kako dalje?

Zahvaljujući Varaždinskoj županiji škole zasad uspijevaju pokriti sve troškove i račune plaćati na vrijeme, a ravnatelji kažu kako će i dalje provoditi mjere štednje. Iako je teško bilo što prognozirati, vjeruju da će i dalje normalno funkcionirati i pokrivati sve režijske troškove, ali i planirane investicije te opremanje škole.

- Za to ćemo se prijavljivati na EU projekte kako bi što manje trošili vlastitih, odnosno županijskih novaca - rekao je Kos.