Zbog visokih računa pazi se na sve: neke škole uvele automatsko gašenje svjetla, prate i prognozu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zbog visokih računa pazi se na sve: neke škole uvele automatsko gašenje svjetla, prate i prognozu

VV | 8.2.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Drastična poskupljenja s kojim smo suočeni od prošle godine, nažalost, ne zaobilaze ni škole. Dok su u nekim varaždinskim osnovnim školama računi za režije porasli višestruko u godinu dana, o čemu smo već pisali, s visokim računima za režija susreću se i ravnatelji srednjih škola.

Analizirajući potrošnju električne energije unatrag nekoliko godina, u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin sama potrošnja električne energije nije se povećala, ali su zato “skočili” računi za struju.

- Troškovi režija su se povećali više nego dvostruko i tu prije svega mislim na cijenu električne energije koja je za našu školu najveći izdatak - kaže Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin.

Zbog toga u toj školi provode mjere štednje prema smjernicama Vlade vezano uz grijanje i racionalno korištenje električne energije, a štedljivo se ponašaju i u Elektrostrojarskoj školi Varaždin, u kojoj su također računi za režije, posebno za struju, značajno porasli.

- U zajedničkim prostorijama, hodnicima i WC-ima, ugradili smo automatsko gašenje svjetla ako nema nikoga, na svim radijatorima ugrađeni su termostatski ventili za bolju i jednomjernu regulaciju grijanja, kotlovnicu smo prije nekoliko godina obnovili, na krovu imamo 10 kW solarnu centralu koja proizvodi električnu energiju, a ove godine u planu je ugradnja dizalice topline, za što smo dobili donaciju HEP-a. Uz sve navedeno jako je važan ljudski faktor, odnosno odgovorno ponašanja svih u školi. Domari svaki dan prate vremensku prognozu, temperature i sukladno tome podešavaju grijanje, pa tako primjerice kada je toplije vrijeme, grijanje je od 6 sati ujutro do 11 sati, dok se popodne škola ne grije jer nema nastave. Kada je vani hladnije, duže se grije. Unatoč mjerama štednje i racionalnom trošenju energije, uštede nisu na štetu zaposlenika i učenika, odnosno ni našim zaposlenicima, ni učenicima ne smije biti hladno u učionicama i uredima - rekao je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin.

U najvećoj srednjoj školi naše županije troškovi režija, odnosno računi za struju, plin i vodu u 2022. godini porasli su za čak 67,65 posto u odnosu na godinu prije.

- Ukupni troškovi režija u 2022. bili su 570.000 kuna, a u 2021. godini - 340.000 kuna. Najveće povećanje imamo kod električne energije, koje iznosi čak 82 posto. Da nije bilo Uredbe Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, troškovi režija, posebno električne energije, bili bi drastično veći, više od 150 posto - doznali smo od Kosa.
Kako dalje?

Zahvaljujući Varaždinskoj županiji škole zasad uspijevaju pokriti sve troškove i račune plaćati na vrijeme, a ravnatelji kažu kako će i dalje provoditi mjere štednje. Iako je teško bilo što prognozirati, vjeruju da će i dalje normalno funkcionirati i pokrivati sve režijske troškove, ali i planirane investicije te opremanje škole.

- Za to ćemo se prijavljivati na EU projekte kako bi što manje trošili vlastitih, odnosno županijskih novaca - rekao je Kos.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci