Zaživio projekt "Čarobna osmica": Ričet je super, sada se traži i - repete! Foto: Krešimir Đurić

Zaživio projekt "Čarobna osmica": Ričet je super, sada se traži i - repete!

IHR/Varaždinske vijesti | 13.2.2023. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

- Užina je sada puno bolja, kvalitetnija i meni osobno finija. Sviđa mi se što se sada svi učenici besplatno hrane i mislim da je to jako dobro. Omiljeno jelo? Fini mi je ričet s grahom! - otkrila je Tena Fišer, učenica 5. c, II. Osnovne škole Varaždin.

Varivo od leće, sekeli gulaš, varivo od mahuna, ričet, tortilja s grilanom piletinom, čokoladna zobena kaša na mlijeku s chia sjemenkama, medom i bananom, prosena kaša s voćnim namazom i jabuka, palenta s pirjanom teletinom samo su neka od jela koje učenici varaždinskih osnovnih škola jedu za užinu. Novi obroci osmišljeni su u sklopu projekta “Čarobna osmica - pravilnim hranjenjem za zdravi život”, s kojim se krenulo još u svibnju prošle godine u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin. Nakon što je “snimljena situacija” u školskim kuhinjama i blagovaonicama, a potom provedena i edukacija kuhara, odnosno kuharica i nastavnika te je provedeno istraživanje o prehrambenim navikama djece, u varaždinskim osnovnim školama s drugim polugodištem, odnosno s početkom siječnja ove godine krenulo se s primjenom novih jelovnika koji su nutritivno i energetski izbalansirani, a izradili su ih nutricionisti Anita Car i Davor Hostić.

- U odnosu na prije, obroci su znatno poboljšani, pa su tako, primjerice, u sendvič dodani mliječni namazi ili namazi od mahunarki, a učenicima sada naše kuharice pripremaju kaše i grizeve obogaćene sjemenkama i voćem. Dakle, naglasak je na kuhanim kompleksnim obrocima, a jednom tjedno obavezno je varivo - doznali smo od Sanje Posavec, ravnateljice II. OŠ Varaždin. Zadovoljna je i kuharica te škole Branka Tukša.

- Uvijek imate djece koja neće nešto pojesti, ali otkako smo počeli kuhati u našoj školskoj kuhinji moram priznati da mi učenici dolaze i po repete! - otkrila je...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...