Završna svečanost prve generacije polaznika Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest Foto: Ilustracija/Druga gimnazija Varaždin

Završna svečanost prve generacije polaznika Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest

VV | 12.6.2021. u 14:17h | Objavljeno u Društvo

U Centru izvrsnosti za nacionalnu povijest u Drugoj gimnaziji Varaždin održana je završna svečanost povodom završetka rada polaznika i mentora prve generacije Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Ukupno 26 učenika iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije i sedam mentora primilo je diplome za svoj uspješan rad. Unatoč otežanim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest odradio je zadani plan i program u online okruženju, a rezultati rada su učenički istraživački radovi na različite teme prema izabranim modulima.

IMG_7260.JPG

Ove su godine učenici najveći interes iskazali za sljedeće module: "Korijeni današnjeg hrvatskog prostora“ (polaznici modula: Lana Ciberlin, Karla Halambek, Klara Ivančić, Elena Milak i Pavla Ribić - mentor: Ines Tuđan, prof.), "Hrvatska u doba narodnih vladara“ (polaznici modula: Ela Čopor, Laura Đurin, Mislav Kajić, Rea Kanižić i Ana Negovec – mentor: Jadranka Jagenčić-Šušnjić, prof. savjetnik), ",Intrige s kraljevskih dvorova“ (polaznici modula: Tonka Belić, Antonija Fišter, Edo Lazić, Danijel Petric i Lorena Pozder – mentor: Jasenka Vidić,prof.), ",Carica i kraljica Marija Terezija“ (polaznici modula: Iskra Bakran, Petra Jakop i Vlatka Šprem – mentor: Nikola Slunjski, prof.), "Buđenje nacija“ (polaznici modula: Jakov Grabar, Lucija Jurenec, Lucija Posavec i Iva Ribić – mentor: Verica Hlapčić, prof.), "Burno 20. stoljeće,, i "Hrvatska i antifašizam“ (polaznici modula: Ema Androci, Leonardo Cupar, Kiara Golubić, Jana Kelemen i Marija Magdalena Kočila – mentor: Milivoj Dretar, prof.)

IMG_7263.jpg

Iako je zbog pandemije izostala terenska nastava prema zadanim povijesnim lokalitetima, voditeljica Centra izvrsnosti ravnateljica Zdravka Grđan izrazila je zadovoljstvo s radom centra i najavila je digitalnu obrazovnu platformu na kojoj će biti dostupni svi radovi učenika.

Nakon izlaganje učeničkih radova, učenici su bili na izložbi ,"Glagoljica jučer danas sutra“ koji predstavlja učenički projekt čija je tema hrvatska glagoljica koja je povijesno hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnog identiteta i višestoljetne uljudbe na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

IMG_7259.JPG

Izložba prati povijesni razvoj glagoljice kroz povijene izvore kao što su Bašćanska ploča, crkvica sv. Lucije, novčanica od 100 kuna, slovo b na ulazu u Bašku, prvi spomen hrvatskog kralja Zvonimira. Tu je i slika Ivice Kostelića, koji je glagoljicu na skijaškom odijelu pronio svijetom.

Nakon predstavljanja učeničkih radova i izložbe mentori Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest i ravnateljica održali su okrugli stol na temu “Evaluacija rada Centra”.

IMG_7262.jpg