Završna konferencija na Sveučilištu Sjever Foto: Martin Novosel

Završna konferencija ISD Uni projekta: Suradnja poglavito dobra za studente

| 20.12.2018. u 16:19h | Objavljeno u Društvo

U Sveučilišnom centru Varaždin u srijedu, 19. prosinca, održana je završna konferencija projekta “Integrated Settlement Development Knowledge Centeres in the HU-HR Border Zone”, akronima “ISD Uni”. “ISD Uni” je sufinanciran u okviru Programa pogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske 2014.- 2020.

- Prošlo je 16 mjeseci od početka provedbe našeg projekta i danas smo predstavili veliku studiju i kurikulum. Suradnja je bila i više nego očekivano dobra, prvenstveno za nas i njih kao institucije, ali poglavito za studente kojima je za daljnji studij ovo iskustvo dobro došlo - rekao je Matija Orešković, profesor i voditelj projekta od strane Sveučilišta Sjever.

Opći cilj projekta, u kojem je Sveučilište Sjever bio partner, zajednički je razvoj i isporuka ISD pilot tečaja za povećanje obrazovne ponude predmetnih lokalnih visokoškolskih ustanova i jačanje njihovih kompetencija/centara znanja. Projekt je bio usmjeren na razvoj pograničnih zona i naselja koja su slabije razvijena i neplanski rađena. S hrvatske strane uključena su tri grada - Ludbreg, Prelog i Varaždin.

- Projektom smo puno naučili mnogo, a što kroz praksu na fakultetu nismo imali prilike naučiti. Produbili smo svoje znanje na ovaj način radeći na projektima obnove gradova i super nam je bilo što smo ustvari imali prilike svoje ideje prikazati ljudima. Pokušali smo spojiti tradiciju i suvremenost čuvajući istovremeno našu baštinu te uklopiti s onim modernim - rekla je Antonija Radoš, jedna od studentica Sveučilišta Sjever koji su radili na projektu.

Vrijednost projekta je 192.000 eura, od čega je od EU sufinancirano 168.000 eura. Sveučilište Sjever u ovom je projektu kao partner radio zajedno sa Županijom Baranya (HU), dok je voditelj projekta bilo Sveučilište u Pečuhu.

- Ovo će biti osnovica za povezanost između naših sveučilišta i nadamo se da si možemo međusobno pomoći u razvoju kurikuluma - rekao je Gabor Beres, savjetnik urbanog planiranja iz Županije Baranja.

- Ovo je tek jedan od niza programa prekogranične suradnje i u idućoj godini idemo s novim idejama za prekograničnu suradnju koju ćemo prijaviti za financiranje, vjerojatno u iznosu od 20 milijuna eura, sa sličnim projektima kakvom smo sada realizirali - rekao je Andras Talos, programski menadžer Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.